I Väntas tider krävs det tålamod

Marmaris

Vi blev kvar en hel vecka i Marmaris, måndagen den 31 Augusti så skulle de börja med att installera ett nytt kutterstag, k l 08:30 var det bestämt att de skulle ha en plats åt oss i centrala Marmaris, och redan där blev det problem. Efter lite om och men hamnade vi på en hotellbrygga kallad Pupa marin några kilometer ifrån Marmaris, han dvs gubben som skulle installera lovade att komma ganska omgående. Om nu omgående är strax efter kl 13. De stannade i ca 1 timme och sa vi kommer tillbaka i eftermiddag, deras eftermiddag började uppenbarligen ca kl 11 dagen därpå, men då lovade de inklusive chefen att det skulle vara helt klart på torsdag. På onsdagen  monterade de mastfästet, mast trissa och fall uttag. På torsdag kom det ingen alls och på fredag var de där och tittade men gick ganska omgående, på lördag då blev det dock full fart och sen eftermiddag vart det klart, dock något dyrare då marina avgiften var 70 € per dag. Tur att vi har gott om tid och tålamod. Det var faktiskt något som vi har diskuterat innan vi for iväg att det gäller att utrusta sig med tålamod och det kommer nog att sättas på väsentligt hårdare prov framöver.

P1010722 (Copy)

Utsikt ifrån Pupa Marin, mycket vackert var det

P1010723 - kopia (Copy)

Marmaris trakten är mycket vacker, det är väl därför så många åker dit

DSC_0100-1 (Copy)

Men jag skulle nog inte åka med detta flytetyg ser tämligen instabilt ut

DSC_0098 (Copy)

DSC_0097 (Copy)

Föredrar nog de smala gränderna ovan

Hur blev installationen då? Jo det ser bra ut nu väntar vi bara på de nya seglen, men de skulle ta ytterligare 14 dagar så vi går fortfarande i väntans tider. Det kommer att bli väldigt spännande att prova de nya seglen.

P1010730 (Copy)

Däcksinfästningen för kutterfocken

P1010735 (Copy)

Nu är den på plats, en lika dan platta under, därefter en kraftig vantskruv, ner till ytterligare en lika dan platta som sitter på ”golvet” i ankarbrunnen. Hoppas det blir starkt nog.

P1010736 (Copy)

Ytterligare en vinkel på det hela ni kanske förstår hur viktigt jag tycker att det är?????

Kryssa är inte Amel SM starkaste sida

Vi kryssade en hel del när Niklas och Petra besökte oss, av spåren på kartplottern att döma så har vi en kryssvinkel på ca 115 grader inklusive avdrift (styr med autopiloten), vilket får anses vara tämligen dåligt/kasst.  För er som läser detta och inte seglar så är kryssvinkel, vinkeln mellan den kurs man har då man seglar mot vinden med vinden in från ena sidan, därefter så ”byter” man sida och har vinden in från andra hållet, den vinkeln kallar i alla fall jag kryssvinkel och den bör vara mindre än 90 grader för en ordinär segelbåt, och för en bra seglare så kan man nog komma runt 80 grader inklusive avdrift.

Med nya segel så hoppas vi att vår kryssvinkel kan närma sig åtminstone 100 grader och något bättre vid lite starkare vind då vi kommer att använda den nya kutterfocken.

Vi återkommer om detta då de nya seglen har blivit testade.

Reparationer ett återkommande tema

Upptäckte att det var tämligen rikligt med saltavlagringar på motorn nedanför vattenpumpen, uppenbarligen något som läcker, så nu har jag bytt packning till impellern och hoppas att det avhjälper problemet. Att byta packningen går tämligen enkelt förutom att allting man företar sig nu är arbetsamt i värmen vi har kontinuerligt temperaturer runt 35 grader. Det besvärliga var att tvätta bort alla saltavlagringar så att det inte rostar mer än nödvändigt på vår redan något rostiga motor.

DSC_0106

Inte bara jag som tycker att det är varmt och söker skugga, det är tydligen för mycket även för en get

Annars inte mycket att rapportera

Det händer inte så mycket just nu, vi seglar runt lite stannar några dagar på varje plats och försöker njuta av tillvaron, putsa lite på båten, träna en kort stund på förmiddagen. Vi har kontaktat Emek Marin som installerade solpanelerna för att planera in nya arbeten, den 17 september skall de sätta igång och bl.a. ny kombinerad inverter/laddare, en 100A generator med smart regulator, reparera watermaker, installera AIS, ny livflotte inklusive hållare på relingen.  etc, etc.

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

6 Responses to I Väntas tider krävs det tålamod

 1. Roger Andersson says:

  Trevligt att läsa era berättelser! Vi funderar också på att installera solpaneler, men vi funderar på att sätta dem ovanpå biminin med dragkedja. Vad för slags solpaneler valde ni? Vilket nyttotal har de?
  Hur blev det med dinge och utombordare?

  Hälsningar
  Elisabeth & Roger, S/Y Bijou

  Like

 2. sykerpa says:

  vi valde vanliga rigida med AL ram på 3×150 watt, kopplade i serie, det lär vara effektivast. Vår batterimonitor är sönder så vet inte exakt vad de ger, skall få en ny inmonterad snart, men tror nog att vi kommer att installera ytterligare 2×100 watt att ha på “mantåget”. ett alternativ som vi funderat på är mjuka paneler att montera eller lägga löst på ex vis biminin, har inte funderat klart ännu. nuvarande paneler ger kanske 12 A 24 volt när solen gassar på som värst,
  Vi väntar nog med dinge tills vi kommer över “pölen” tror de är billigare där, men det blir en hypalon med aluminium botten, däremot så kanske vi köper en motor innan, funderar fortfarande på om vi skall välja 10 el 15 hk.

  Like

  • Roger Andersson says:

   Hej igen,
   Om ni ska köpa dinge i Karibien ska ni göra det i Le Marin på Martinique. Det finns ett stort utbud hos många “chandlers” av olika fabrikat och konkurrensen är stor och därmed priserna låga. Vi köpte vår Carib-dinge på St Lucia innan vi kom upp till Martinique och betalade nog för mycket. Det var svårt att hitta lagerförande chandlers och vi behövde ju en dinge akut eftersom vår gamla ju blev slicad i vindgeneratorn och inte längre existerade. 🙂

   När det gäller 10 eller 15 hp kan jag säga att vi klarar oss bra med 10. Vi har en 9 fot dinge med hård botten. Eftersom vi än så länge hanterar motorn manuellt är det ju tyngre än på vår gamla femhästars. Och en femtonhästars blir ju motsvarande tyngre antar jag.
   Ni väger ju dessutom mindre än vad vi gör så en tiohästars skulle nog räcka, men å andra sidan kan ni ju hissa upp dinge med motor i era davits så den extra vikten på en femtonhästars kanske inte är av vikt(!).
   Livet är fullt av svåra val…
   Ha det fortsatt bra!

   Vi kom förresten att tänka på att ni befinner er i nästan exakt samma situation som Jonas och Ann-Sofie på Lady Anilla. De sålde allt i Sverige, köpte en begagnad Super Maramu och skrev sig i Portugal. Den här säsongen seglade de tillbaka från Karibien till Portugal av skattefiskala skäl. De har båten som adress i Portugal.
   Deras bloggadress är

   http://sailinglife.se/

   E & R, S/Y Bijou

   Like

   • sykerpa says:

    Tack för tipset hoppas vår nuvarande dinge håller till Martinique. 10 eller 15 hk så blir motorn så pass tung att den blir svår att hantera manuellt men som väl är har vi en “kran” för att lyfta tunga saker typ motor så då spelar de extra kilona inte så stor roll.
    Jag besökte Lady Anilla då vi var på Grenada
    Vi hörs Paul o Kerstin

    Like

   • Roger Andersson says:

    Javisst ja, det hade jag glömt. Har ni haft någon kontakt sedan dess?

    Like

   • sykerpa says:

    Ja men bara att jag numera också har en Amel, tänkte kontakta dem på vägen ut ur Medelhavet och se om vi kan träffas någonstans i Potugal

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s