Äntligen på väg igen

Men innan vi kom iväg så var det en hel del att stå i, stuva om alla saker så att det passar seglarlivet istället för land- och meckarlivet och så skulle bogpropellern fixas. Den lossas inifrån och därefter så släpper man sakta ner den m.h.a. en smart men enkel träplugg och därtill hörande snöre. Utanför lämpligast i en jolle står någon med en båtshake för att haka tag i snöret och hala upp nederdelen av bogpropellern. Första gången var det lite marigt att få loss alla skruvar och få den att släppa ifrån motorn, men denna gång gick det galant, tack vare att skepparen denna gång varit noggrann med att smörja alla delar så att de inte skulle rosta fast och att det inte var mer än någon vecka sedan allt var loss.

DSC03686 (Copy)

Så här såg det ut när det hela var på land, uppenbarligen har propellern gått i bitar, den var inköpt ifrån vår ”vän” Emek marin som gjort mängder med jobb som vi inte är så imponerade av utan tvärt om (förutom de rostfria jobben som varit mycket bra). Emek har dock lovat mig en ny propeller hoppas att den är av bättre kvalitet.

P1010888 (Copy)

Så här “fin” var den den nya propellern som gick i bitar

DSC03687 (Copy)

Här är hålet som bogpropellern sitter i, just här mäter jag hur lång det är till vattenytan, drygt 15 cm, ganska bra marginal även om det skulle guppa en hel del.

DSC03690 (Copy)

Den gamla propellern på plats, bara att monter och det gick galant, jag hade oroat mig helt i onödan, inte många timmars jobb. Skönt att veta till nästa gång

 

Inte bara jobb utan en hel del nöjen

Vi blev bjudna på en segeltur av våra Australienska vänner på katamaranen Nawii en Fountaine Pajot 44. En mycket mycket trevlig katamaran, nästan så att man får lust att byta, fast bara nästan.DSC03671 (Copy)

Just vardagsrum och navigationsplats, utmärkt utsikt

DSC03673 (Copy)

Härliga ytor att vara på, som gjorda för att dricka pilsner på

DSC03680 (Copy)

Härlig vy denna soliga dag mot bergen vars toppar är snöklädda.

DSC03677 (Copy)

Skälet till att det fortfarande är så pass mycket snö var att det regnade och haglade kopiöst en natta strax innan så vissa gick upp och kastade snöboll, själva var vi bara uppe och beskådade det storslagna vädret, med åska, regn och hagel i mängder.

DSC03669 (Copy)

Anledningen att vi inte gick upp går nog att finna i att det varit en hel del fester igen!!!

DSC_0025_4 (Copy)

Restaurangbesök ett ”nyttigt” sådant då ingen alkohol serveras på denna restaurang, men sådant kan man ju kompensera både före och efter…

DSC03700 (Copy)

Skandinavisk påsk har vi firat med sill, nubbe, sång, Jansson etc, Vi ser kylslagna ut med det gick över i takt med nubbarna och sången.

Likväl som vi deltog med lust och hjärta i byns Apelsin festival, hela festivalområdet var ”klätt” i

DSC03704 (Copy)

apelsiner liksom den paraden vi beskådade

DSC03706 (Copy)

Den turkiska flaggan är viktig, den säljs vid alla tillställningar och det flaggas ofta och gärna

DSC03719 (Copy)

Här har det gjort ett ankare av Apelsiner

Sedan kom finalen

DSC03743 (Copy)

Avskedsfest med våra Svenska vänner ett litet knytkalas ombord på Kerpa

DSC03744 (Copy)

En mycket lyckad afton, inte ett öga var tort i avskedsstunden med det var inte våra strupar heller

Avfärd 30 Mars 2016

Den 30 Mars 2016 kl 0650 lade vi loss en kylig morgon precis i gryningen, det tog inte många minuter innan solen höjde sig över horisonten och började ge värme. Lätta vindar var utlovade så av de ca 88Nm till Göcek så blev det totat seglat 15 minuter så kanske att vi hann med 2 nM, åter till det normala Medelhavsmotorseglandet och vi som sett framemot att prova våra nya segel

Vi kom fram i mörkret, men det var enkelt att hitta en ankarplats då det endast låg en båt på svaj våra vänder på Nawii. Under säsong så ligger det nog 50-100 båtar på svaj och alla kajplatser är fulla med de lokala turistbåtarna

DSC03754 (Copy)

.Ovan ser ni bryggan där alla super yachter brukar ligga nu inte en enda.

I byn känner man att alla är i startgroparna för att ta emot en massive invasion av hugade båtturister som helst skall ha spenderbyxorna på sig.

För varje dag så öppnar fler restauranger och butiker, de lokala turistbåtarna kommer åter ifrån sin vintervila. Men den stora frågan de flesta ställer sig är nog, ”kommer vi överleva denna säsong” vad vi hört är det generella bokningsläget extremt lågt, flera hotell i Antalya har redan gått i konkurs och ett stort antal är till salu. Den gode Erdogan får nog tänka om, annars kan det nog ta en ända med förskräckelse inte bara för turistindustrin utan för hela den Turkiska ekonomin.

Som helhet är vi mycket nöjda med vår vintervistelse i Finike. Turkarna är generellt sett mycket trevliga, hjälpsamma och artiga, våra båtgrannar ifrån världens hörn har varit mycket trevliga och det sociala livet har varit på högvarv. Men jag vill ändå påpeka vissa nackdelar med att övervintra i Turkiet, Byråkratiskt mycket krångligt och i längden mycket dyrt våra visa kostade oss ca 20.000 kr inklusive stämpelkostnader, sjukförsäkring etc, etc. Marinakostnaden i Finike ligger nog på normalnivå då el, vatten och intermittent Internet ingår. Svårt (nästan omöjligt om man inte hämtar själv hemifrån) och dyrt att få tag på utrustning och delar för att reparera och förbättra över vintern.Därför har vi en hel del kvar att göra som vi annars hade planerat att has fixat. Låt aldrig någon jobba på din båt om de inte har mycket goda referenser och trots de goda referenserna bör arbetet noga övervakas. Det finns många mycket kunniga yrkesmän, men det finns betydligt fler klåpare, som tråtts sina tillkortakommanden ofta är väldigt trevliga så det är svårt att bli arga på dem.

Vi ligger just nu i Göcek för att få fixat en del arbeten som  de gjorde i höstats och som vi  inte är nöjda med, vi blir väl har 5-7 dagar skulle jag tro, men det går ingen nöd på oss, härligt väder och Göcek är en mycket trevlig och framförallt vackert belägen by speciellt nu på lågsäsong.

 

 

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

4 Responses to Äntligen på väg igen

 1. Elisabeth Holm says:

  Härligt! Häftigt! God tur på ert äventyr. Kram

  Like

 2. Mikael says:

  Noterar att Turk propellern endast har 6 fastskruvar, medan orginalet har 8, kanske en del av problemet?

  Like

  • sykerpa says:

   Japp 6 skruvar men de är grövre dimension allihop istället för 4 + 4 av olik dimension också de nya man köper ifrån Anel Har numera 6 skruvar. Lämnade Göcek idag så nu sakta på väg emot Grekland
   Vi hörs
   Paul o Kerstin

   Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s