Kanarieöarna, nya vänner och reparationer

Första anhalten på Kanarieöarna var Arrecife på Teneriffa. Där var det liv och rörelse bland alla deltagare. Många nya ansikten att lära känna, tyvärr så är både Kerstin och jag tämligen dåliga på både namn och ansikten så trots att vi varit tillsammans med de andra några veckor nu så kan vi inte namnet på speciellt många, och det börjar bli pinsamt att fråga vad de heter, till vår tröst så kan vi åtminstone para ihop dem med rätt båt. För att råda bot på det hela så skall vi i dagarna tillverka vårt egen ”Trivial Pursuit” endast bestående av frågor kring deltagare och båt namn, förhoppningsvis så råder det bot på våra svårigheter med namn.

En av höjdpunkterna att segla i ett s.k. rally är att träffa nya bekant och höra om deras bakgrund och erfarenheter. Det visar sig att erfarenheterna skiljer sig enormt mycket åt. Att en del har stora erfarenheter av längre seglingar förvånar oss inte, en har arbetat som leverans skeppare under många år, och korsat de flesta oceaner ett antal gånger. En annan har haft seglarskola i flera decennier, andra har varit ute förut och skall nu ut på långsegling igen. Det som däremot är mer förvånande är de på andra sidan skalan, dvs. väldigt lite erfarenhet, exempelvis ett par har endast två års erfarenhet och seglar en Hanse 51 (deras första kölbåt). På första sträckan Tenerife – Gran Canaria skickade de upp sin jättelika genacker och seglade iväg som om de inte gjort något annat, ett par jippar så var de långt borta, klart imponerande och de verkar inte tillhöra de sportiga typerna snarare tvärt om. Ett annat par med ännu mindre erfarenhet seglar en Malö 39 som de haft mindre än ett år och med viss möda tar de sig från hamn till hamn. De tycker det är svårt att laga mat ombord så på de längre sträckorna blir det mest chips??!!. Undrar hur deras viktkurva ser ut då det korsat Atlanten? 7 båtar har barn ombord och totalt är vi ca 30 båtar.

Det blir besök på varandras båtar, och många bägare är det som töms i nya vänners sällskap. Till vår glädje så fann vi kräftor på Ikea på Lanzarote, givetvis så inköptes några förpackningar och sådana läckerheter skall spisas i sällskap, så vi passade bl.a. på att bjuda in våra nya vänner Kim och Simon ifrån Australien

dsc04791-copy

Kräftorna, ost, svenska snapsar, egenkryddad snaps (citron och granatäpple), dock inga glada hattar

dsc04797-copy

Dock blev vi tämligen glada i hatten av alla snapsar som rann ner i våra strupar. Dagen därpå kunde vi alla konstatera att vi skulle nog aldrig skulle ha tagit den där sista kräftan. Våra Australienska vänner såg tämligen bleka ut dagen efter. Vi fick godkänt tror jag då de sa att vi festar lika bra som vilken ”Aussie” som helst. De har uppenbarligen aldrig hört talas om Vodka bältet upp i norr.

Häromdagen så bjöd fältets överlägset snabbast båt på en Outremer 51:a på Sushi, Kaptenskan Kelly ifrån Korea ordnade sushi skola (arbetsläger enligt några), så under knappa 3 timmar fixades sushi till hela flottan på drygt 60 personer, och trots att vi alla åt så vi storknade, så fanns det rejält med sushi över, så de som önskade kunde ta med och ha till lunch dagen därpå. Det smakade fantastiskt gott

p1020289-copy

Kockskola brukar vara tuff har jag förstått och denna var inget undantag, alla bitar höll inte Koreansk standard, men smaken var det inge fel på.

p1020293-copy

Här sitter Jimmy Cornell och väntar på att sushin skall bli klar. William i förgrunden ser nog fram emot sushi han med, då dieten annars mest består av chips på överfarterna.

p1020297-copy

Snart dags att hugga in på läckerheterna

Utflykter

Vi har varit runt med buss på öarna som vi varit på hittills, de har tämligen olika karaktär, beroende på framförallt två orsaker, när det senast var vulkanutbrott och höjden på öarna. Teneriffa är tämligen låg och hade ett massivt vulkanutbrott 1730-1736 då ca 5 kubikkilometer lava kom upp ur underjorden. Delar av ön ser ut mer eller mindre som ett månlandskap och man har bl.a. simulerat månlandningar här och provkört månbilar här under Apollo programmet.

dsc04725-copy

”Månlandskap” det fanns inte många gröna buskar på ön, men det lär blomma fantastiskt fint på våren, Varje kulle är en vulkan det finns drygt 200 stycken på Lanzarote.

dsc04732-copy

Svårforcerat förstår att det passar att experimentera med månbilar här.

dsc04762-copy

På Fuerteventura ligger denna fantastiska strand som är ett naturreservat, och längre in på ön fann vi denna vackra bygata, byn heter Betancuria

dsc04775-copy

p1020273-copy

Gran Canaria som är högre och ligger längre västerut är mer grön då det regnar betydlig mera där, trots regnet så är dricksvattnet mestadels tillverkat genom avsaltning av havsvatten och hårt klorerat.

p1020266-copy

Hamnen på Gran Canaria sedd ifrån vår mast då Kerstin var uppe och inspekterade att de satt dit alla skruvar som ramlat ur vår nya rullprofil till kutterfocken. Hoppas verkligen att det kommer att fungera nu.

dsc04844-copy

Utanför hamnen i Gran Canaria, uppenbarligen så har de specialiserat sig på att fixa alternativ härbärgera oljeriggar.

dsc04904-copy

En gammal uttjänt trålare i hamnen Santa Cruz de Tenerife.

p1030322-copy

Santa Cruz de Tenerife har en fin park med massor av olika palmer kaktusar och vackra blommor

p1030325-copy

Santa Cruz är en trevlig stad med kaféer, barer mängder med gamla och fina hus och fasader, dock ser man många spår av bygghybrisen som drabbade Spanien under tidigt 2000-tal. Mängder med nya imponerande byggnader såsom, konferens- och utställningslokaler, en busstation som får Cityterminalen i Stockholm att se ut som en provinshållplats, mängder med officiella byggnader då alla öar måste få vara huvudman för minst en verksamhet som sträcker sig över alla Kanarieöarna. Sådant kostar skattepengar. Annars verkar det vara mycket aktiviteter på stan som man nog får kalla tämligen trevlig.

Reparationer och underhåll

De flesta har fullt upp med att reparera och underhålla sina båtar, det blir otaliga turer till båttillbehörsaffärerna. Är mäkta imponerad av utbudet på Las Palmas, Gran Canaria, där fanns mängder med det mesta man kan tänkas behöva, inkluderat inombordsmotorer, satellittelefoner, livflottar ifrån golv till tak, etc, etc.

Många riggare, elektriker och segelmakare gör goda inkomster på alla nya Atlantfarare.

Själv har jag förutom fixat med kutterfocken, permanentmonterat en ”tillfällig SSB antenn” (talade häromdagen med Stockholm), konstaterat att vi har en saltvattenläcka i sittbrunsstuven, sannolikt watermakern som läcker vid kontrollpanelen, men vill inte provköra den i det smutsiga hamnvattnet. Kopplat in två nya solceller som sitter på biminin. Återstår bl.a. att fixa länspumpen, har nu ett service kit till den, byta packningar i förgasaren till utombordsmotorn, etc, etc.

p1030327-copy

Nya solpaneler på ”Biminin”, blev bra tycker jag, drog kablarna genom mesanmasten och givetvis så satte jag borren på fel ställe så istället för två nya hål blev det tre nya hål.

p1030329-copy

De nya solpanelerna är kopplade i serie med de jag satte dit i somras. Hoppades att 1+1 skulle bli två dvs att få dubbelt så mycket energi nu då vi har fyra paneler i serie, hittills efter två dagar i drift ser det mer ut som 2.5-3 ggr mer. Så mycket nöjd efter två dagar hoppas vi är lika nöjd efter två månader.

p1030330-copy

De gamla panelerna ifrån i höstas, så nu har vi 450 w+ 400 w, dvs 850 watt med solpaneler.

Hinns det mer att segla?

Jodå lite grann i alla fall.

dsc04801-copy

Här är båtarna på väg mot starten utanför Lanzarotedsc04803-copy

För denna XC 45 gick inte starten så bra redan efter 5 minuter så såg hans genacker ut så här.

dsc04806-copy

Bättre gick det för den här Tyska barnfamiljen, men någon timme senare fick han genackern runt förstaget, inte så kul men de lyckades reda ut det hela.

dsc04810-copy

Notera det karga landskapet på Lanzarote. Båten med den röda genackern är Hanse 51:an med satt genacker, de fick gippa ett par gånger då vinden skiftade, inte illa av ett par nybörjare.

Ketchen är en Irving 52, såg mycket slö ut, den borde vi segla åttor runt om kring, men ack va vi bedrog oss, den har hittills varit en av de snabbaste enskrovsbåtarna, trotts att den ser både tung och trög ut, snabbast hittills av alla kälbåtar har en HR 53 varit.

dsc04820-copy

Lanzarote

dsc04869-copy

Här svischar vi förbi en Beneteau Sense 50 , de blev mäkta förvånade då vi bara osade förbi.

csp250916_0250-copy

Så här såg det ut ifrån deras båt, ACTION eller hur

dsc04716-copy

Här seglar vi för första gången med vår ”Baloner” dvs har två försegel på föstagsprofilen. Gick riktigt fort och tämligen enkelt att sätta, lite knöligare att ta ner, men övning ger färdighet får vi hoppas.

 

 

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

5 Responses to Kanarieöarna, nya vänner och reparationer

  1. Nils Sahlstrom says:

    Hej! Hur gick det med fripassagerarna? Hoppas kackerlackan inte hade kompisar!

    Like

  2. sykerpa says:

    Nej han var nog ungkarl, men vad jag förstått så är det inte om utan när man får desss husdjur.

    Like

  3. Björn o Lena says:

    Fina bilder o jätteroligt att följa er!

    Liked by 1 person

  4. Mikael says:

    Hej pa er, ser valdigt trevligt ut nu nar ni har kommit in i langseglarlivet pa riktigt. Som sagt det vad trakigt att jag inte kan besoka er pa Kap Verde men jag hoppas att jag/vi kan fa en ny chans i WI.
    Istallet for KV kommer G till Mali, det ska ocksa bli roligt.

    Allt gott fran Bamako

    Liked by 1 person

Leave a comment