Var är alla? Och ligg aldrig på en boj!

Innan vi seglade över till Karibien fick vi höra att ”Det är nog fint där, men massor med charterbåtar och fullt på ankarplatserna inte ovanligt med kalabalik, och dessutom massor med boat boy’s”

Det där med mycket båtar lät väl inte så kul direkt, men å andra sidan det är inte så lite båtar hemma i Sverige, eller i Medelhavet heller så det bekymrade oss inte direkt. Däremot så var vi nog mer bekymrade om hur vi skulle hantera alla ”boat boy’s” som om dom inte fick vakta dingen så skulle den kanske bli förstörd eller stulen, likaså så skulle de tvinga till sig våra sopor mot betalning och därefter slänga dem vid närmsta husvägg eller ännu värre rakt ut i vattnet. Av detta blev det intet, väldigt få om ens några ”boat boy’s”, däremot en och annan ” middle aged boat man” som oftast artigt önskar en välkommen och därefter frågar om man vill köpa fisk, bröd, frukt, grönt etc etc. Tackar man artigt nej så accepteras det direkt och man blir inte vidare störd.

Hur mycket båtar och andra tursiter är det då här?

Efter Barbados så beslöt vi oss för att segla till Rodney Bay på St Lucia, trots alla varningar om att där är det full kalabalik nu när alla ARC båtar anländer, vi skulle nämligen anlända under den mest hektiska tiden då det skulle fullkomligt ”strömma” in båtar över 300 var anmälda till ARC. Vadå 300 båtar låter mycket vid första anblick, men ….

Utsikt över Rodney Bay St Lucia ser inte direkt överfullt ut, och det var det inte heller.

Enda hamn vi inte fått plats i var English Harbour Antigua, men bara ett stenkast därifrån ligger den betydligt större Falmouth Harbour och där var det gott om plats.

Då var det mera båtar på The Baths, BVI Gorda

Men jämför med exempelvis…

Port  de Sollier Mallorca eller..

Fiskardo Grekland.

Ni som seglar på ost och västkusten vet att om man inte kommer tidigt i hamn kan det vara svårt att hitta en bra plats

Som i ”fem fingrar” utanför Möja.

Så den myten kan man nog slänga i det runda arkivet.

Men det märkliga är att det är ändå färre mäniskor på hotell och stränder.

Denna bar där vi just nu lägger upp bloggen på står alldeles tom trots att det finns massor med båtar, stränder och hotell i närheten.

Och på ”hotellen och stränderna” ser det ut så här

Ser tämligen tomt och övergivet ut

Inte en kotte så långt ögat når

St Anne, Martinique ( Emelie vår dotter)

Inte heller på Salinas som är en av de finaste stränder vi sett och som ligger inom tättbefolkat område på Martinique var det speciellt mycket folk. (Linnea vår dotter )

Man gör samma reflektion om man kvällstid går runt bland restaurangerna. ”Var är alla människor?” Uppenbart är det en övertetablering av restauranger och hotell, men kanske också av Marinor

Inte många båtar här inte. Kan det vara kostnadsläget? Bristen på kunder verkar inte ha påverkat prisbilden ”ännu”

Men härligt att se en riktig klassiker (IF) bland alla lyxyachter

 

Ligg inte på Boj!!!

Under avdelningen mindre roliga berättelser så har vi följande att rapportera om vad som kan hända då man ligger på en boj som oftast är utlagd av någon med bristande förståelse om vilka krafter som kan belasta en boj.

På Dominica såg vi en 56 fots båt driva iväg med både boj och en alldeles för lätt bojsten, detta i lugnt väder. Jag uppmärksammade det hela och kallade upp en av de lokala bojuthyrarna på VHF som bogserade in båten, ingen skada skedd.

Häromdagen fick vi höra att en av våra vänbåtar ifrån Barbados 50 rallyt som låg på boj på Saba drev upp på ett rev och blev sannolikt totalförstörd.

Någon dag senare läste vi på FB att en större lyxbåt som legat på en boj med kapacitet att härbärgera en 150 ton tung båt ändade upp slående mot klipporna eftersom bojen inte höll måttet. Besättning och gäster fick evakueras med hjälp av närliggande båtars besättningar.

Så slutsats om du skall ut på långtur. Skaffa rejäla ankardon och dagtinga inte med det. Vi låg helt tryggt med vårt 40 kg Roccna ankare under den mycket kraftiga blåsten häromveckan, det hade vi inte gjort på en boj eftersom man inte vet tillståndet på den.  Då vi ankrar kollar vi givetvis djupet lägger till fribordshöjden och multiplicerar med 5, det är minimum vad vi lägger ut, om det blåser rejält lägger vi ut extra upp till 8 ggr djupet. Många dyker under bojen för att kolla rep och sten, det lär den ha gjort som draggade iväg med både boj och sten, så mycket hjälpte det.

 

Kan det vara dåligt väder i Karibien?

Ja det verkar så, vi har haft regn de senaste dagarna och helmulet här på Virgin Gorda, BVI

Dessutom lär det fortsätta att vara mulet regnigt och blåsigt i flera dagar. Vi ligger och väntar på ett väderfönster för att segla upp de drygt 500 nM till Bahamas, men det skall bli rejält blåsigt och vågor över 4 meter så vi får vänta i värsta fall en hel vecka. Det är ett komplicerat vädersystem som kan ge vindar ifrån alla håll och kanter bl.a. västvindar och sist det skedde så var det flera båtar som draggade upp på land. Vi ligger hyggligt skyddade här på Virgin Gorda och där vi ligger finns det bra alternativ att flytta till om vind och vågor ändrar riktning.

Trots det mulna väder så når några solstrålar igenom, så igår då det verkligen var helmulet så fick vi ändå in 40 Ah 24 volt via våra 850 watt solceller, och i dag då det var mulet mest hela dagen, men inte så tjocka moln blev det hela 70 Ah.  En normal dag brukar ge runt 115 till 120 Ah och en superdag kan ge 140 Ah.

Vad gör man annars en molnig dag?

Själv så har jag haft fullt bestyr att förstå varför vår Autopilot vägrar fungera, den säger ”Current Limit” enligt instruktionsboken betyder det att något fastnat (typ rodret) eller ett allvarligt fel på drivenheten. Jag trodde inte riktigt på det då rodret inte satte fast samt att vi har två drivenheter båda kan ju inte paja samtidigt eller….

Lite närmare undersökning visade att switchen som ställer om vilken drivenhet som skall användas var lite korroderad.

Den fyrpoliga switchen som inte leder ström som den skall, lite rengöring kanske hjälper.

Med första operation var att koppla förbi den och kolla om det funkar, jag var mycket säker på att så skulle vara fallet. Men till min stora besvikelse när jag stolt skulle demonstrera min skicklighet för Kerstin att snabbt fixa saker ombord så kvarstod problemet. Några svordomar som inte lämpar sig i text framfördes, därefter så plockades reservdatorn fram, den gamla som jag bytt mot en modernare dator fick åter träda i tjänst, någon timme senare var den på plats igen, och se nu funkar det igen förutom switchen som måste bytas så nu har vi bara en drivenhet inkopplad, blir lite fix om vi tvingas göra det till sjöss. Både den ”nya” styrenheten och den ”nya” kursdatorn har pajat så inga reservdelar längre. Blir att gräva djupa hål i fickorna för att investera i helt ny och modern styr och kursdator.

Kerstin som såg min besvikelse då snabbfixen inte funkade bakade en kanellängd till tröst

ordentligt med smör, socker, kanel och kardemumma skall det vara inga dietistbullar här inte

Funkar kanon att använda mini ugn på spisen, spar gas och producerar mindre värme i båten

Smakade helt gudomligt de bästa kanel ”bullar” jag smakat

Vad har British Virgin Islands mer at erbjuda?

Baths är känd för sina fantastiska stenformationer

Kanske inte så imponerande för en Skandinav, liknar rätt bra våra klippor vi har i Stockholms skärgård och på västkusten.

Övrig omgivning skiljer sig dock ifrån de Skandinaviska både till utseende och väder

En stor och troligtvis mycket gammal kaktus imponerade på oss, för lokals är det nog vardagsmat.

Är detta månne Fantomens dödskalle grotta, Kerstin träder modigt in för att finna den som är ”hård mot de onda och hjälpsam mot de snälla”. Kanske har Svenska politiker en hel del att lära av Fantomen med tanke på dagens otrygghetsdebatt med ungdomsligor som driver runt bränner bilar och attackerar blåljuspersonal, behövs nog lite Fantomen tag där. Skönt att man inte så ofta tänker på sådant här nere i paradiset, men lite vill man följa med av vad som sker därhemma.

Däremot får man passa sig för charter skeppare. Då vi lagt ankaret kom en charter skeppare och försökte förtöja på vår ankarmarkör en lite vit boj som visar var vi lagt ankaret och som fungerar som tripp lina om ankaret skulle fastna där nere. Vi tänkte han var nog ett undantag men för säkerhets skull så skrev vi båtens namn på bojen så att eventuella andra ”amatörer” skulle fatta att detta inte var en boj för att förtöja i, innan vi for iväg för att klarera in. Då vi kommer tillbaka kommer en båtgranne över och berättar att två charterbåtar varit framme och förtöjt i vår ankarboj. Det är tämligen uppenbart olämpligt för då man lyfter den ser man att den sitter med ett tunt band som omöjligtvis kan hålla fast ens den minsta dinge. Båtgrannen upplyste skepparna att detta inte var en förtöjningsboj varvid en genast lämnade platsen kanske med en viss skamkänsla. Den andre lossade bara linan och släppte sitt eget ankare rakt över vårat?! Man får stå ut med en hel del saker här nere också.

Lite längre norr ut ser det ut så här bedårande

 

 

 

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

4 Responses to Var är alla? Och ligg aldrig på en boj!

  1. Robert says:

    Spännande att följa, 500 nm till Bahamas är en hel del.
    Ha det gott!
    //Robert

    Like

    • sykerpa says:

      Vi måste komma fram dagtid och ha solen i ryggen för att kunna navigera in innanför ett rev för att nå vår hamn. En utmaning i sig. I värsta fall får vi lägga i bromsen

      Like

  2. Björn o Lena says:

    Roligt att följa er. Men vi älskar Greklands Goa vikar!

    Like

Leave a comment