Nu har vi nått Cykladerna

Men först några ord om Grekland

Vi har fått en hel del frågor om Grekland, hur är det? Märker man krisen? Är det oroligt?

Charmen med Grekland är att det inte förändras speciellt mycket, det är över 10 år sedan vi seglade här första gången, och det mesta är sig likt, dock har vi de senaste åren lagt märke till att det byggs mera nu, vilket kan verka konstigt mitt i krisen. Jag tror att det beror på: det finns alltid folk med pengar och nu står det många entreprenadmaskiner oanvända så dessa kan hyras/köpas för en liten peng, många är arbetslösa så du kan nog hyra in någon billigt, samt man kan säkert köpa mark billigt också.

Men det är tre små saker vi lagt märke till.

  1. Byarnas hamnar har gjorts större för att inhysa det ökande antalet båtar
  2. Om det finns el och vattenanslutning så fungerar det oftast, det gjorde det sällan förut
  3. Man tar sällan betalt???

 

Det senare är ju konstigt då man behöver pengarna mer än någonsin. I Poros som exempel fanns det både fungerande el och vatten, hamnen var överfull klart över 100 båtar varav många superyachts, de missar säker 50.000 sek per dag i intäkter.

 

Och några ord om att motorera i Medelhavet

Nu har vi varit på väg i två månader och det kan ju tyckas lite tidigt för att dra några slutsatser, men vi har nästan 15 års erfarenhet av semestersegling i framförallt Grekland men också Turkiet. Det blåser inte speciellt mycket, och blåser det så blåser det ordentligt typ 15 m/s. Cykladerna är kända för sina hårda vindar där når Meltime ofta upp i över 20 m/s, hårdast är de i juli och augusti.

P1010379 (Copy)

Vattnet alldeles spegelblankt en ganska vanlig syn åtminstone för oss; detta är taget i Cykladerna??

 

Jag satte in en ny timräknare på motorn då den gamla pajat, och den står redan på 180 h, grovt räknat har vi då tillryggalagt ca 1000 M per motor av totalt ca 1550 M, inte mycket till segling med andra ord. Ni som känner mig väl är väl inte så förvånade att vi snabbt sätter på motorn, då jag brukar ge upp hemma då farten går ner under 4 kn och starta motorn, men titta på bilden ovan, så har vi haft det stor del av tiden och då går det inte fort det vill jag lova, så även den mest inbitne seglaren får krypa till korset och starta järn genuan.

Så ni som funderar på att segla i Medelhavet och undrar vilken båttyp ni skall välja så låt inte segelegenskaperna komma i första rummet. En bekväm sittbrunn med ett mycket bra solskydd långa sittbrunnsbänkar så att man kan sova bekvämt i sittbrunnen, enkel och bekväm att bada ifrån, luftiga och välventilerade hytter för det är VARMT här nere redan, och ännu har vi inte haft någon värmebölja. El och laddning måste fungera klanderfritt, för det går åt många kalla öl eller vad man nu vill svalka sig med. Bra ankardon med rejält lång kätting, vi har 100 m, och då jag skriver detta har vi lagt ut ca 85 m, det känns tryggt.

Kyhtnos

Till Kythnos kom vi ifrån Poros, som vanligt ingen vind så det blev motor, vi lade till i den underbara viken Ormos Fikiadha, fantastiskt vacker tycker vi.

P1010381 (Copy)P1010400 (Copy)

P1010404 (Copy)

Vi tycker att det är paradisiskt vackert

P1010394 (Copy)

En Grekisk ”Installation”

Ren propeller

Jag beklagade mig tidigare över den myckna motorgången, har dessutom märkt att den inte når upp till rätt varvtal 2800 r/m ut oftast bara runt 2400 en bra dag 2550. Jag tog och snorklade ner och såg att det växte rätt rejält på propellern. I båten då vi köpte den låg det en enklare dykutrustning med ”väst” (XL), regulator, munstycke och en lite tub om ca 2 l, men ingen manometer så man vet inte hur mycket luft det är i. M.h.a av mina medtagna dykgrejer lyckades jag pussla ihop så att jag har två uppsättningar en som passar den tub som var med och min egen ”ponny” bottle.

P1010386 (Copy)

Alltid bra att ha med sig både det ena och det andra

Nu hör det till saken att jag inte känner mig helt trygg med att dyka ens i grupp, och nu skulle jag ner själv och jobba inte djupt, men under båten. Väl på plats så gick det ganska bra förutom att det satt som attan och endast blev delvis bättre. Luften räckte inte speciellt länge heller ett klart tecken på dykovana. Nästa gång går det säkert bättre och nu vet vi att det funkar, men det blir nog att inhandla en riktig dykutrustning vad det lider.

Hursomhelst nu gör vi ca 2650 r/m, ett klart fall framåt, har dessutom lärt mig att det behövs bottenfärg också på propellern, får nog anses vara ett amatörfel.

Serifos

Nästa tur gick till Serifos där vi också varit förut, ännu en dag med motorgång inte så långt den här gången. Vi lade till i Livadhi som ligger i en trevlig bay med barer affärer och en mkt trevlig strand som är lite ”laid back”

P1010407 (Copy)

P1010408 (Copy)

Uppe i bergen ser man de s.k. choran den till hamnen hörande ”huvudbyn”

P1010431 (Copy)

P1010418 (Copy)

P1010413 (Copy)

 

Kerstin på väg upp mot toppen av ”Choran”

P1010424 (Copy)

Det var mödan värt

P1010433 (Copy)

Måste vara trångt här inne eller……???

I morgon skall vi vidare och då har de utlovat mera vind, kanske får vi mer än vi gapat över, en får se.

P1010396 (Copy)

Det har “Sargent” Kerstin bestämt, gissa vem som bestämmer ombord?

 

 

 

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s