Social svält och ”det gör vi sen”

Social svält

Som förberedelse till vår segling har vi givetvis läst mängder med böcker och bl.a. varit med i oceanseglarnas (OSK’s) avseglargrupp. Där har en varierande mängd frågor tagits upp, bl.a. farhågor: Somliga är rädda för hårt väder, andra oroliga för att vara borta länge ifrån barn och barnbarn, somliga att saker och ting skall gå sönder, dvs. haveri ute på havet. Själva hade vi inga större farhågor, annat än den att det skulle kunna kännas ensamt, att man inte träffade andra seglare. Eftersom vi båda är tämligen sociala människor som tycker om att umgås med andra så har vi givetvis förhört oss med andra långseglare om den saken och alla har bekräftat att det är oerhört socialt att segla, man träffar så många andra likasinnade så det behöver ni inte bekymra er om, det har nästan alla unisont påstått.

Jag har haft mina tvivel utifrån vår erfarenhet ifrån Medelhavet. I drygt 10 somrar har vi seglar 3-4 veckor/år mestadels under ”semestertid” i Grekland och Turkiet och sällan funnit några att inleda någon längre pratstund med. De flesta båtar är charterbåtar och de har fullt upp med att njuta av sin vecka eller två.

Jag hade mina misstankar att det blir nog ingen större skillnad nu när vi är på ”långsegling” i Medelhavet. Våra farhågor har besannats, endast ett fåtal gånger har inledd konversation lett till någon längre pratstund. Dock har vi noterat att det kan bero på att vi seglar på olika sätt, många rör sig över ett litet område och stannar länge på samma plats ibland flera veckor, och då lär man ju med tiden känna de som har liknande rörelsemönster. Några exempel:

– en Tysk vi talade med hade haft sin båt sedan 1993 och han seglade halvårsvis i området Bodrum – Marmaris en sträcka fågelvägen på ca 75 M, eller om man följer alla vikar så blir det ca 250 M.

-Ett Schweiziskt par med en större motorbåt 55-60 fot, de hade som längst varit 50 M ifrån hemmahamnen

-Ett flertal Svenskar som vi träffat seglar somrarna igenom inom ett litet område och ligger ofta både en och två veckor på samma plats.

Själva har vi mest varit på väg, ifrån Frankrike till Turkiet och således inte hunnit lära känna de som seglar lokalt. Nu är vi i Turkiet och då blir det att vi har ligger en ”längre” stund på samma plats typ 2 max 3 dagar sedan vill vi vidare, men inte så långt ofta bara 10-15 M. Men häromdagen då vi kom till Göcek för att Emek Marin skall fortsätta med installationer/reparationer, så tog vi kontakt med en Svensk båt (Pegasus) som låg vid samma marina och de kände nog som vi för de frågade tämligen omgående om vi kunde gå ut och äta middag tillsammans senare på kvällen, vilket vi givetvis slog till på och vi hade det väldigt trevligt.

Det är därför med viss avundsjuka vi följer de andra deltagarna ifrån OSK’s avseglargrupp via deras bloggar, de som seglade ifrån Sverige och nu har korsat Biscaya. Vad jag har förstått så har det haft otur med både väder och vind mycket regn och hård motvind samt ett och annat missöde. Men sedan har de suttit tillsammans i hamnar och barer och berättat om sina vedermödor över ett glas eller två, verkar det som, så om de nu har varit svältföda på sol och medvind så verkar de inte socialt svältfödda.

Vi hoppas dock på snar bättring då vi kommer att ligga i en Marina tillsammans med andra övervintrare över vintern.

Det gör vi sen

Det skall jag göra sen, det är nog en tämligen vanlig mening för många angående både långsiktiga drömmar och mera närastående vardagsgöromål oftast har man någon alldeles utmärkt ursäkt för sig själv men som för andra verkar tämligen diffus. Som det var för oss angående vår långsegling men som till slut blev av, och nu dagligen vad det gäller både underhåll, reparationer och små fix. Det är väldigt lätt att säga det gör vi sen, idag är det för varmt…, det regnar idag??? eller vi har det så mysigt vi gör det i morgon, vi har ju all tid i världen, igen brådska ”vi gör det sen”. Fin segelvind idag det måste vi utnyttja. Det finns hur många anledningar om helst för att skjuta saker till sen.

Nu är vi på Emek marin för att fixa och dona med en mängd saker, och när de ändå är på gång så har jag bett dom att titta på flera av de saker jag hade tänkt fixa själv med skjutit till sen, och i detta fall tror jag att det har varit bra. De verkar göra ett mycket bra jobb med saker som är sönder, det jag tänkt byta, det reparerar dom, byter lager, låter göra nya kugghjul etc., etc.. Vissa saker som sett ut som skrutt, ser helt plötsligt ut som nytt, och inte är det speciellt dyrt heller (har förvisso inte sett räkningen ännu på alla tilläggsaker).

Bl.a uthalsväxel till storseglet var paj, det bytte lager och allmän service så nu funkar den, samtidigt så tittade de på rev växel för storen och det visade sig att den behövde nya kugghjul som de låter göra, då nya inte finns att köpa utan man måste köpa en helt ny växel för 850 € plus moms.

Jag hade tänkt byta motorkuddar själv, men det är jag väldigt glad att jag sköt till sen, trodde inte att det var så vårt, men efter att läst på forumet för Amelbåtar så insåg jag att det var nog lite komplicerat, man behöver lyfta motorn vilket de gjorde galant med mesanstagseglets fall och några gubbar som baxade upp den på sittbrunsbänken. Det visade sig att flexikopplingen behövde bytas.  Vi blir nog här några veckor, bl.a. beroende på att deras planering inte är den bästa och att alla delar inte finns i lager så vi väntar på leverans, dessutom så börjar en religiös helg idag.

Vädret

Nu är det inte längre fruktansvärt varmt, nu är det bara varmt typ 28 grader på dagarna, men kvällar och mornar är svala, dessutom så har vi haft både regn och åska. I natt har det öst ner säker 100 mm. Så luftfuktigheten är hög.

Slutet av säsongen

Så här års så är det nära slutet av säsongen, det märker man bl.a. på att det är rea i många butiker, t.o.m. i matvaruaffären är det rea på vin, så det har vi utnyttjat, vin och alkohol är tämligen dyrt här nere.

Annars så är det fortfarande mycket båtar i vikarna, de som utnyttjar billiga hyrveckor och dom som har egen båt kommer nu när värmen inte är så hög, så båtarna man ser har ändrat karaktär, betydligt fler med solceller, vindsnurror och kutterstag.

P1010811 (Copy)

Motorn på väg upp ur motorrummet

P1010813 (Copy)

Här står den på sittbrunnsbänken

P1010817 (Copy)

Här skall den sitta när motorkuddarna är byta

P1010838 (Copy)

Nu är motorn på plats igen dock saknas ny flexikoppling leveranstid. Det är bara några timmar mellan första och sista bilden

P1010830 (Copy)

Nytt Racor filter blir det också, samt en dagtank på ca 150 liter, och ni ser kanske en Svensk Vindex i bakgrunden, går ju inte segla utan Vindex!!!

P1010776P1010835 (Copy)

Viss skillnad på före och efter trodde aldrig den skulle se så fin ut med tanke på korrosionen i första bilden. (pumpen till water makern)

P1010758 (Copy)

Även Kapten har fått sig en uppfräschning, ny frisyr, eller ingen frisyr väj själva

P1010800 (Copy)

SY Kerpa med Kutterstag, ännu inget nytt segel dock

P1010795 (Copy)

Speciell klippa, nästan som en Rauk

P1010778 (Copy)

Har man ingen båt kan man ju göra en av två avlagda surfingbrädor nöden har ingen lag….

P1010829 (Copy)

Snart blir det regn

P1010834 (Copy)

Japp det blev det, ca 100 mm under natten och morgonen

P1010785 (Copy)

Men man behöver inget regn för att odla groddar, jätte gott

Nu återstår bara att se när allt blir klart, just nu så skall det sista med flexikopplingen bli fixad innan långhelgen hoppas de hinner annars blir vi kvar i hamn 4 dagar.

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

1 Response to Social svält och ”det gör vi sen”

 1. Peter says:

  Kan inte tycka annat än att det låter väldigt skönt,
  Ha det så bra och sköt om er.
  Å du frillan gillar jag!
  Kramar Nenne o Peter

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s