Första länge seglingen

Vi ligger i Lagos marina sedan några dagar tillbaka, där några vänner skall mönstra på och hänga med över till Lanzarote. Det är ca 550 nM och tyvärr så ser det ut att bli svaga vindar så det är risk att det tar runt +5 dygn typ, gör vi bara 4 knop, tar det nästan 6 dygn.

 

Förhoppningsvis kan vi lägga ut kortare blogginlägg via satellitetelefonen och om ni är intresserade bör ni kunna följa vart vi är via länken till höger eller http://cornellsailing.com/sail-the-odyssey/barbados-50/early-tracking/.

 

Väder till Lanzarote

Så här ser vädret ut nästan bara blåa pilar, motsvarar 3-4 m/s och plattläns, kommer inte att gå fort, det kan jag lova. Men vi får anledning att prova vår “Balloner”, ett Amel specifikt segel, en genua i spinnakerduk som sätts i samma profil som rullgenuan, därefter tar man ner fallet och hela härligheten kan rullas in tillsammans om man får squalls dvs kraftiga oväntade ovädersvindar, mer sannolika då vi seglar över Atlanten. Kan inte publicera något foto då vi aldrig använt seglet, men förhoppningsvis så kommer det vid senare uppdateringar.

Om ni undrar vad alla färgglada prickar är, så är det föreslagna vägar av olika väder”gurus” för att få maximal fart framåt dvs fånga de få vindar som är, sk weather routing. Vi kan ladda ner dem tillsammans med vädret på vår satellittelefon

Autopiloten

Vi får hoppas att den fungerar bra nu, har kopplat loss den inre gyron, och efter det verkar!!! den funka, på vägen hit gick det hyggligt, men vi har aldrig prövat den en längre sträcka, så om det inte funkar får jag montera tillbaks den gamla under vägen, men vi håller tummarna

Jag är arg och förbannad

Vad har hänt nu kanske ni undrar? Jo jag har beställt lite olika grejer till Nisse, han skall segla med över. Tre försändelsers kom fram utan problem, givetvis de minst viktiga. Två av de viktigaste en DanBouy, och ett reparationskitt till länspumpen hade inte kommit fram, så jag har tillbringat åtskilliga timmar de senaste dagarna i telefon med FedEx för att säkerställa att sakerna kommer fram innan vi lämnar Portugal. I går ringde jag ifrån morgon till kväll och de försäkrade jo det kommer, vi har adress och telefonnummer sade de (de vägrar att ringa på andra nummer än lokala Portugisiska nummer, tänk att ett större internationellt välkänt företag agerar så, skrämmande). Jag ringde 17:30 (de stänger 18:00) och de bedyrade att vi levererar, ringde 18:05, de bedyrade igen, och jag ringde 18:15, då hade de gått hem och givetvis ingen leverans. SKIT, kan man skriva så? Just nu känner jag för att skriva mer än så. Men snart glömmer vi det, för ca 14:00 lägger vi loss och hoppas på lite friskare vindar än utlovat.

 

 

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

1 Response to Första länge seglingen

  1. Björn o Lena says:

    Tack för att ni skriver, jättekul att följa era tankar. Välj blått alternativ, håll ut från kusten! Där är grunda vatten o skvalpiga vågor. Bry er inte om det där med fraktbolag. Det enda som fungerar är att be vänner o bekanta att ta med sig grejerna på flyget! Det ser ut att bli en lugn passage men surra för storm, hälsar Björn o Lena.

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s