Säkerhet? Ombord

Säkerheten ombord är en viktig fråga som kan hanteras på lite olika sätt alltifrån ”Brittiskt strikt” till tämligen nonchalant syn på det hela. Tror att jag normalt ligger någonstans mittemellan vilket kanske är lite slappt med tanke på att vår färd går över större vatten än vad vi normalt är vana med. I ”reglerna” för vår Eskader står det vad som är minimal utrustning respektive ”strongly recommended” i normala fall betyder ”strongly recommended” att det är obligatoriskt. Så med den listan i hand har vi gjort vår egen tolkning och införskaffat vad vi anser är nödvändig utrustning och det var med viss spänning vi såg fram emot vår säkerhetsinspektion. Nedan ser ni ett urval ifrån vår lista med säkerhetsutrustning.

 • Ny 6 mans livflotte iso 9050 >24 h i ”box” sittanded på railen i en kassett så att med ett enkelt handgrepp hela härligheten hamnar i vattnet vid en nödsituation
 • EPIRB
 • Livvästar med automatisk nöd ljus, personlig AIS och ”spray-hood”
  • Livlinor och sk ”jack stay” linor som löper utmed båten så att man kan vara fastkrokad då man rör sig från för till akter. Valde att göra egna i Dyneema.
  • Fast livvästar hjälper ju inte om man inte bär dem. Vi är noga att ha dem på då vi jobbar på däck ute till havs, men i annat fall har vi dem oftast inte på.
 • Nya brandsläckare en i varje kabin + en i sittbrunn.
 • Laser ”nödraketer” av två olika konstruktioner, gamla röksignaler, men inga övriga pyrotekniska raketer.
 • Vajersax, båg fil och vinkel kap för att kapa eventuella vant och stag i den händelsen riggen går över bord.
 • Ett sling att kasta till eventuell nödställd i vattnet för att få ombord vederbörande.
 • Men ingen Dan Bouy, skall dock införskaffas
 • Grabb- bag med handhållen VHF, lampor, mediciner, batterier etc
 • Sattelittelefon att ta ner väder, skicka mejl och SMS med samt att ta med i grabb- bagen
 • Pannlampor ifrån Led Lenser SEO7R, har bara haft dom en kort stund men än så länge mycket nöjda med dem. Fungerar jättebra att arbeta på däck med under natten, tillsammans med däcksbelysningen så är det nästan som att arbeta i dagsljus
 • Etc etc.

Säkerhetsinspektionen

Vi har bott några år i London och vet att engelsmän inte tar lätt på regler och framförallt inte i samband med segling och säkerhet (Barbados 50 arrangers av engelsmän). Det var med viss bävan vi såg fram mot inspektionen, skulle de godkänna våra förberedelser? Vi trodde nog att vi skulle få bakläxa på en del saker så vi bad att få inspektionen så tidigt som möjligt för att kunna åtgärda de punkter som de hade att anmärka på.

Men det hela blev ett antiklimax, ”inspektören” kom ombord och satt med sin lista och ställde frågor om vi hade erforderlig utrustning, vi svarade ja på de saker vi hade och han bokade av men kollade aldrig huruvida vi verkligen hade batterier säkrade, pluggar vid alla genomföringar, om vi hade tillräckliga don för att kapa rigg wire etc, etc. vissa saker han frågade om ifrågasatte vi eftersom vi tyckte att det inte var så nödvändigt och då sa han typ Jaha! Vi pustade ut allt gick bra, men efter ett tag så tyckte jag nog att själva inspektionen var lite väl slapp. Att just kolla igenom säkerheten tillsammans med ett ”proffs” och se att man tolkat det hela rätt, att wireklippare etc är av rätt kvalitet och storlek, eller om man har en bågfil att man har sågblad av rätt kvalitet och inget billigt ”skitblad”. Så i efterhand hade jag nog föredragit ett mer Brittiskt strikt inspektion.

Apropå ”skitsågblad”

Jag köpte nya sågblad till bågfilen då vi för första gången åkte ner för att fixa med båten, dock inte Sandviksblad, men ”dyra kvalitetsblad” ifrån ”ByggOle” på Värmdö. Givetvis så behövde jag kapa en bult så tog fram min gamla bågfil, bytte det mycket gamla och slitna Sandviksbladet mot det nya ”kvalitetsbladet” ifrån ”ByggOle”. Tyckte det gick lite trögt, har jag satt bladet i rätt riktning, jodå, sågade på ett tag till, men va fan så här kan man inte hålla på. Jag satte tillbaka mitt gamla slitna blad ifrån Sandvik, och vips så gick bulten av i ett kick.  Spara aldrig pengar på skärande verktyg, köp gärna billiga borrmaskiner och slipmaskiner etc. men slippapper, sågblad, borrar etc måste vara av högsta kvalitet, det spar framförallt tid men också pengar i längden. Inför resan så köpte jag ”svindyra” borrar ifrån Milwaukee, Amerikanska kvalitetsborrar jag stod där i affären med borrarna i handen och tvekade kan det vara vettigt att betala 600 kr för 10 borrar i en kassett? På Biltema kan man för 39 kr få 10 borrar, eller släng upp 200 kr så får du titanbelagda borrar som jag använt förut med hyggligt resultat.  I somras då jag installerade våra nya solceller var jag ytterligt tacksam för min nya Milwaukee borrar. Då jag skulle dra sladdarna för solcellerna ner genom relingen tämligen nära en mantågsstötta, märkte jag då jag borrade med en 10 mm borr att wow de har plastat in en kraftig stålplåt att bulta fast mantågsstöttan i. Hur skall jag nu göra? Plasta igen hålet och göra ett nytt strax bredvid, eller sitta och försöka nöta igenom stålplattan med en liten skruvdragare (har större borrmaskin, men utrymmet var lite begränsat), beslöt att göra ett försök att borra hål och utrustade mig mentalt med ett stort tålamod, det här kommer att ta tid. Till min förvåning så var jag snart igenom stålbiten, och ofta fick jag fina skärspånor om jag bara lyckades få rätt varvtal och rikligt med skärvätska på spray burk. Kan varmt rekommendera borrar ifrån Milwaukee och sågblad ifrån Sandvik.

 

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

1 Response to Säkerhet? Ombord

 1. Björn o Lena says:

  Hej från Sverige?

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s