Det kan blåsa rätt bra i Karibien Del 2

Senast ni hörde ifrån oss var i Nonsuch Bay Antigua, det ligger på den östra sidan av Antigua med exponering emot Atlanten och endast rev och småöar skyddar mot Atlantdyningen.

Nästa hamn vi ämnade gå till heter Great Bird Island, fågelvägen ca 5 nM, men om man väljer att gå runt revet som ”skyddar” ostkusten så blir sträckan ca 28 nM. Avsevärt längre alltså. Det finns ett antal passager i revet, men guideboken säger att de endast är för de med mycket god lokalkännedom som kan gå in via de kanalerna eller de riktigt dumdristiga. Att gå ut igenom dem är lättare enligt guideboken då man får solen i en mer gynnsam vinkel så att djupet framgår betydligt tydligare och vågorna framifrån. Jag studerade sjökort och guideböcker det kan väl inte vara så svårt att ta sig igenom de där kanalerna tyckte jag, men Kerstin var av en helt annan åsikt, och eftersom vi inte hade någon brådska så beslöt vi att gå runt revet även om det hela tiden gnagde i mitt bakhuvud, det kan väl inte vara så svårt att ta sig igenom. Innan vi kunde gå runt så behövde vi ju komma ut ifrån den plats vi var och det fanns en ganska lång passage som ledde ut, en tämligen djup fåra (mestadels 8- 10 m)emellan reven. Vi gjorde klart skepp och kastade loss, under tiden så ökade molnigheten och när vi kom fram till ”kanalen” var det inte mycket solsken som kunde upplysa oss om djupet. Passagen var till en början tämligen enkel, revet om babord syntes tydligt och det var djupt precis intill så vi gick ca 25 m vid sidan av i ett djup om ca 10 meter, det var bara att puttra på. Men lite senare så blev revet om babord mindre distinkt dvs det var inte djupt alldeles intill och samtidigt såg vi flera vassa grundområden om styrbord, så vi tvingades ligga betydligt närmare babordsrevet än önskvärt, men fortfarande 10 m djupt så det kändes lugnt även om solen sken med sin frånvaro och det var mycket svårt att avgöra var det var djupt eller inte.  Lugnt kändes det inte då det blev 3 meter djupt, molnigt och vågorna började skölja in, det skall vara djupt strax intill revet om babord, men nu var vi endast max 10 meter ifrån och om styrbord bröt vågorna friskt. Summa summarum allt gick väl, men nu var alla tankar på att passera igenom revet utifrån och in helt borta, även om det känns lite fånigt att segla i en vid båge runt ett rev som inte syns, bara vatten så långt ögat når och den tilltänkta ankarplatsen inom synhåll.

Besök

Vi skulle dessutom få besök så innan Great Bird Island, så begav vi oss vi till Parham för att hämta våra vänner Hasse och Sussie. Parham är enligt guideboken en lite sömnig men pittoresk by, sömning var en klar underdrift, skulle nog villa säga en by i koma. Taxichauffören som körde våra vänner undrade om de verkligen skulle till Parham, för där finns ingenting sade han, inte helt sant det finns en liten fiskehamn, och kanske världens minsta och enklaste polisstation, hade inte kameran med då, men polisbyggnaden påminde mer om en sliten kolonistuga av lite större snitt, vars behov av ny målarfärg var uppenbar även för den mest bohemiske besökaren

Parham har faktiskt en kommersiell hamn också, men den såg verkligen sliten ut.

Hur som helst, lätt att hitta varandra i en liten ort och strax var våra vänner ombord och fick sin första Rum punsch

 

Great Bird Island

Great bird Island är fantastiskt vackert även då det blåser rejält, bl.a. färre segelbåtar och färre turbåtar än väntat var det, sannolikt beroende på blåsten.

Lä stranden på Great Bird Island

Perfekt plats för en picknick med vin och Rum punsch

Bedårande tyckte vi alla

Det blåser en hel del som synes och det bryter här och var

Vinden gjorde vatten väldigt strömt och också lite grumligt så snorklingen var medioker trots att vi såg flertalet turbåtar ta turister till snorklingsställena. På de ställen vi snorklart har korallerna varit mycket skadade maximum 10% till 15% har varit levande resten helt ”raserade” mycket tråkigt.

 

Väderrapporterna har förvarnat om kraftiga vindar

Vädret molnigt en del regn och hårda vindar att vänta, inte de bästa förutsättningar då man har besök. För oss som har oceaner av tid spelar det inte så stor roll, men för de med semester så blir vädret viktigare. Jolly Harbor på Antigua är skyddad och där kan man också klarera ut så det fick bli sista anhalten på Antigua.

Ankarplatsen vid Jolly Harbor är stor och marinan ligger väldigt väl skyddad (uppe till vänster i bild.)

Hasse och jag tog en morgon promenad upp på kullen, det var extremt brant, att jogga var inte att tänka på, men det blev en rejäl ”work out” i alla fall. Också sannolikt för sista gången för oss, ty om vi kommer hit igen så kommer hela kullen att vara full av lyxvillor, det prospekterades och byggdes för fullt. Undrar bara hur de skall komma upp för de branta backarna?

Barbuda

Barbuda har vi hört mycket positivt om så vi hade höga förväntningar, och det var vackert

Milslånga stränder

Där man blev smått romantisk

En mycket lång sandtunga skiljer ”havet” ifrån en innanfjärd som måste passeras för att nå byn för att kunna klarera in, tanken var att släpa jollen tvärs över och köra in till byn.

 

Men det var blåsigt värre på den ”lilla fjärden” som bara är någon meter djup,

Som väl var hade en annan båt beställt ”Taxi” så vi slapp ta dingen över till Codrington som byn heter.

Landningsplatsen för båt taxin

Byn var lite, sömnig…..

……och sliten

Trots sin litenhet var det inte så enkelt att hitta tull och immigration för att klarera in och ut, vi fick fråga ett flertal gånger. En bilist stannade och undrade om vi letade efter något, ja sade vi, vi letar efter tullen, han visste att ge besked och han beskrev vägen kanske max 500 meter att gå. När vi kom fram satte samma man till vår förvåning där, och det var hos honom man fyllde i alla papper.

Vi blev bara en natt på Barbuda för nu skulle det snart blåsa upp riktigt ordentligt, det var illrött på alla vädersiter så vindar väl över 15 m/s var att vänta och då kändes tyvärr inte Barbuda som den bästa platsen. Istället så styrde vi kosan mot St Kitts, vi klarerade in i Basseterre

Som var en livlig liten stad, med både lite genuina inslag samt det mer turistiska inslagen omkring färjeterminalen

Men även här ser man att slantarna inte räcker långt.

Här blev vi inte länge, utan vi ställde kursen mot ”White House Bay” någon nM söderut, där förväntade vi oss att få hygglig lä emot vinden och förhoppningsvis inga eller små vågor.

”White House Bay”

Kan inte påstå att vi fick lä, tvärt om de mest underliga vindar vi någonsin upplevt, det blåste ifrån alla håll och kanter även direkt uppifrån. Då vi gick upp för bergen så kunde vi se hur vindbyarna for åt alla håll, det mest märkliga fenomenet var att ibland så verkade vinden komma direkt ovanifrån rakt ner mot vattnet och sedan sprida sig ”som ringar på vattnet” åt alla hål, hel konstigt. Så höll det på i 4 dagar. Ankarbotten var bra så vi draggade inte, trots att vi seglade på riggen, det ryckte och drog i vår säkerhetslina till ankarkättingen så det var ett himla liv i förpiken där vi sover, så nattsömnen blev lidande. En och annan regnskur förgyllde också vår tillvaro. Så här i efterhand tror jag att vi gjorde ett klokt val av ankarplats, i stort sett inga vågor och ifrån andra har jag förstått att många har gungat ordentligt på de olika ankarplatser de valt med nattvak som följd, många har tvingats uppsöka marinor för att få nattro

V i passade på att bese den lokala omgivningen som bestod av en nybyggd marina för Mega Yachts

Marinan heter Christophe Marina om nu någon läsare söker hamnplats för sin båt, man får nog rabatt de närmaste åren skulle jag kunna tänka mig. Magnifikt klubbhus med gym, butiker etc finns att tillgå. Inte så många kunder dock.

Ser inte roligare ut på nära håll heller, men rejäla bryggor att förtöja vid

Ett stenkast därifrån ligger denna chicka bar……

Med målgrupp de mer välbeställda

Samt en och annan inblåst seglare. Hamburgarna var helt OK men de övriga rätterna var så små att de inte kunde mätta ens det mest anorektiska kuttersmycke ombord på någon av de frånvarande lyx yachterna.

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

4 Responses to Det kan blåsa rätt bra i Karibien Del 2

 1. Robert Österberg says:

  Härlig läsning! Bra att det blåser- en stor ska ha mkt vind 🙂 Ha det fint

  Like

  • sykerpa says:

   Börjar väl dra ihop sig till vårrustning snart därhemma? Du får fixa ett ankare som håller dig på plats ävem då det blåser kuling. BRUCE är inget bra val, knappast delta ankare heller

   Like

   • Robert Österberg says:

    Jag har delvis oursourcat vårrustningen till farsan måste jag erkänna…
    Har precis beställt peke och har nu därmed möjlighet att växla upp till ett större ankare.
    Har också fixat mastbeslag och tittar nu efter en rulle extra att sätta på.
    Ska idag sjösätta lillbåten och ska åka ut på tur och göra upp eld.

    Önskar en fin segling upp mot Bahamas 🙂

    I sverige blir det bara sämre och allt fortsätter att gå åt helvete med skjutningar, stenkastande ungdomar mot polis/ räddningstjänst, fler våldsbrott samt minskad produktion etc så ni behöver inte ha bråttom hem…

    Vinden är fri!

    Like

 2. Björn Runmalm says:

  Tack för trivsam läsning, vi älskade Jolly Harbour. Nu står vi i Östra Tandådalen, minus 6 garder, massor av gnistrande snö och och strålande solsken. Ha det gott, det har vi. Björn o Lena.

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s