Snart bär det av mot Bahamas

Vi har under flera dagar studerat väderutvecklingen inför avfärden emot Bahamas. Inledningsvis var det riktigt hårda vindar att vänta och vågor på 4 meter i prognosen. Hur det blev med den saken vet vi inte så mycket om eftersom det vädret inte gällde BVI. Men det var bara att invänta bättre väder. Nu har det inte gått någon nöd på oss

BVI Gortda

Vi har det ganska bra här på Gorda mellan Prickly Pear Island och Eustatia Island, vattnet är mycket klart och turkost. Men nu längtar vi verkligen efter att få kasta loss och ägna tid åt Bahamas som vi hört så mycket om. Nu ser det istället ut att bli för lite vind endast dryga 5 m/s och läns för det mesta, vi behöver minst 8 m/s och helst 10 m/s för att det skall bli snabb och behaglig gång på länsen.

Väder mot Bahamas

Väderillustration ifrån Predict Wind för kommande lördag då vi planerar att ge oss av, mest grönt dvs runt 5 m/s, helst vill vi ha gult dragning mot rött då förutspås det vindar kring 10 m/s. Men vi får ta det som bjuds så på fredag kastar vi sannolikt loss. Och det är mest grönt alla dagar framåt, vissa dagar t.o.m blått dvs ändå svagare vindar, så det blir ingen snabb överfärd.

Mot Bahamas

Sträckan är ca 540 nM ifrån Virgin Gorda, BVI till Abrahams Bay, Mayaguana, vi måste komma fram runt middagstid eftersom man navigerar in med sk ”Eye ball navigation” med hjälp av solens strålar ser man var det är grunt respektive ”jättegrunt” , så med hjärtat i halsgropen kommer vi att trötta försöka navigera oss in mellan det grunda och ”jättegrunda” skall bli riktigt spännande. Men hur planerar man att vara framme vid middagstid då det tar ca 4 dygn att tillryggalägga de ca 540 nM? Med den prognos som ligger så med lite tur kan vi göra 5-6 knop (ibland så blåser det lite mer än de säger). Vi siktar på 5,5 knop, och i takt med att vi närmar oss så får vi antingen bromsa dvs reva segel alternativt gasa vilket betyder stötta med motor.

Abrahams Bay

Abrahams Bay, det ser inte så svårt ut att ta sig in, men det ligger nog fler stenar än vad det ser ut som och dessutom så kan sjögräs och koraller ge lite förvillande intryck av djupet för oss som är ovana.

Hursomhelst, Abrahams Bay är bara ett kort stop där vi kommer att möta upp två andra båtar ifrån vår Barbados 50 eskader, nämligen Aura och Tourterelle därefter seglar vi gemensamt genom Bahamas och fortsätter sannolikt tillsammans med Aura till Chesapeak Bay och vidare norrut mot The Big Apple NEW YORK. Stoppet gör trippen inte alltför lång, annars var första delmål Exuma, men dit är det över 700 nm ifrån BVI så ett kort stop på Mayaguana känns bra, det ger oss också möjligheten att besöka ett riktigt hästskorev som ligger helt fritt ute i havet

Hästskorev

Hogsty reef, inte mycket lär sticka upp över ytan här om ens något, så här kan man ligga för ankar i turkost vatten utan att se land någonstans, Fräckt, hoppas verkligen vi kommer dit och inte vädret sätter käppar i hjulet.

_DSC5817

Så här kan det se ut i Bahamas, men hoppas att vi kan hitta ankarvikar med lite färre båtar

Sjökort Bahamas

Men antalet båtar beror nog på hur enkelt det är att ta sig dit, här finns ju en ”bred och djup led” så kanske inte så konstigt att det är så många båtar ankrade på Stocking Island

Vår längsta segling hittills ensamma

540 nM låter inte så mycket efter en Atlantsegling, då var vi 5 personer ombord och mot Cape Verde knapps 800 nM var vi 3 ombord. Den här överfarten kommer att bli den längsta sträckan Kerstin och jag seglat själva. Tidigare är det bara knappt 300 nM som vi seglat själva och det klarar man under två dygn och man hinner inte bli så trött. Skall bli intressant att se hur trötta vi blir och om vi kan hitta ett bra vaktschema. Torsdag innan avfärd kommer att ägnas åt matlagning och brödbak för att enkelt kunna fixa skaffning ombord under seglingen.

 

 

 

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

1 Response to Snart bär det av mot Bahamas

  1. Björn o Lena says:

    Tack för fin morgonläsning. Segla lugnt!

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s