På väg att slå rekord?

Det ser ut som om vi riskerar att slå ett gammalt rekord kanske inte det roligaste rekordet att slå. Nämligen flest antal motortimmar i sträck, just nu passerar vi 30 timmar. Vet faktiskt inte hur länge vi kört motorn i sträck förut. Sicilien till Kefalonia är nog innevarande rekord, och som väl kommer det nog att stå sig. Åtminstone om prognosen stämmer, vi får vind kl 17 lokal tid, alla 4 modeller ger vind senast kl 1700. Det senaste 36 timmarna har det blåst mellan 2 till 3 m/s rakt akterifrån så ingen draghjälp alls ifrån seglen.
Det får en att tänka på en av våra medseglare över Atlanten vars motor pajade och ingen vind.
Således heller ingen laddning förutom en liten solcell, ingen kyla. Så låg de i nästan en vecka med endast någon knops fart. Måste varit väldigt frustrerande. Fast förr i tiden för Röde Orm, Columbos, Cock och de andra grabbarna var det vindstilla så var det, bara att gilla läget. Och de hade ingen kyla någonsin, däremot stod skämt vatten, ruttet fläsk och skeppsskorpor på menyn om man skall tro alla rövarhistorier.
Vet ni varför man har/hade humle i ölet? Det var inte för beskan som kanske är dagens huvudorsak. Nej för att konservera ölet så at det inte blev skämt. Det finns gamla Svenska lagar ifrån 1400 talet till in på 1800 talet om att varje jordägare måste ha ett antal “stänger” med humle. Det var för att förse flottan med bra dryck till soldater och sjömän då vattnet ofta blev skämt.
Man kan förstå att det gick åt mycket öl och Rum för att hålla sjöman, pirater och soldater på gott humör då stiltjebälten passerades. Själva lyssnar vi på musik, äter tämligen gott ifrån våra förråd som nog dåtidens sjöfarare hade betraktat som rena ymnighetshorn/förråd, fiskar med klent resultat, idag landade vi en tonfisk ända upp på däck men trots det kommer den inte på vår meny, den lyckades sprattla sig loss och tillbaka i sitt rätta element. Klart handhavandefel, vi får förbättra vår teknik.
Budgeten verkar hålla ser ut som om vi kommer fram tisdag runt lunch som planerat

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

3 Responses to På väg att slå rekord?

 1. Nils Sahlström says:

  Ojdå! Kanske lika bra att inte kompromissa med nästa båt? Kanske en motor yacht??
  (Skoja bara)!

  Like

 2. Björn o Lena says:

  Segla lugnt!

  Like

 3. Robert Österberg says:

  Så länge motorn fungerar och går lugnt och bra ska man inte klaga:-) ( förstår att det är segt dock)
  Du får passa att arbeta med båten när du går för motor. Jag brukar cleana och vaxa där det blivit fläckar etc, du kan även tagla linor etc eller skruva åt ngn skruv som sitter löst. Matstandarden höjs också antar jag om det är lugnt väder ombord..inte bara dåligt..alltså. Riktigt trevligt kåseri kring budget. Har delat med mig av detta till några som arbetar som business controllers… 🙂
  Ha det gott//Robert

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s