Sammanfattning av årets segling

Totalt har vi tillryggalagt ca 2541 nM på 177 dagar, eller ca 14 nM (25 km) /dag i snitt tämligen maklig takt med andra ord.

Rutt 2015 (Copy)

Den röda linjen är den ungefärliga rutten vi tagit, cirklar trepresenterar områden som vi seglat runt i under någon vecka eller två, förutom i Turkiet där vi seglat runt en lägre tid

Hur har det då varit, och detta är taget ur minnet och inte ur vår dagbok eller loggbok.

Regn:

Mer eller mindre obetydligt, Juni-Sep tror jag vi hade två dagar med regn, i                        oktober några fler typ 4 dagar.

Vind:

Mestadels mycket svag vind så det har blivit mycket motorgång ca 310 h så gissningsvis har vi tillryggalagt ca 70% av sträckan för motor. Hård vind över 10 m/s i medelvind endast vid något enstaka tillfälle, enda gången det orsakade något besvär var mellan Porto Kayo och Elafonisos söder om Peloponnesos då hade vi medelvind på drygt 15 m/s och enstaka byar över 20 m/s

Vågor:

Varit tämligen beskedligt det också, med några få undantag.

 • Kraftig dyning som orsakade våldsam rullning under natten då vi låg på Vulcano tills vi satte en hanfot på ankarkättingen och situationen blev bättre och uthärdlig
 • Två tillfällen med dyning i sidan som gjorde vår framfart för motor tämligen obekväm
 • Hög sjö då vi lämnade Paros under några nM som spolade över däck, men därefter föll vi av och fick medsjö.

Åska:

Någon enstaka gång på avstånd, förutom ett helt episkt åskväder som varade i två timmar och gjorde natt till dag, dock hela tiden på någorlunda komfortabelt avstånd

Saker som gått sönder:

förvånansvärt få saker; Uthalsväxeln till storseglet, lätt fixat med block och lina, igensatt värmeväxlare till dieselgeneratorn samt byte av impeller. Utsliten propelleraxel bussning (skall bytas var 800 timme så normalslitage) samt läckande vattenpump till huvudmaskin men dessa började inte läcka förrän vi kom till Göcek där vi ändå skulle serva vår båt.

Missöden och/eller dramatiska situationer:

Ganska få men ett tämligen dramatiskt

 • Etapp två på vår resa så lyckas jag få in en bojkätting i den nedsänkbara bogpropellern. Som väl var lyckades jag få bort kättingen utan skada annat än på kaptenens stolthet
 • Bojen som inte höll för vår båt i Mazzaro Bay, då jag vaknar mitt i natten och upptäcker att vi är på drift rakt mot undervattensklippor i den kolmörka natten. Jag beordra ”Alle man på däck”, och som väl redde vi ut situationen som annars hade kunna slutat riktigt illa.
 • Tappade bog propellern vid tilläggning vid restaurangbrygga i Turkiet, berodde framförallt på handhavande fel, man skall alltid ha en kort paus innan man byter riktning. Som väl var fanns det en ”bättre” begagnad propeller ombord samt verktyg för montage, det var lite klurigt och tidskrävande, men det gick att fixa på plats.

Otrevligheter:

ja även det har vi råkat ut för, det mest otrevliga var det som vi skrev om i bloggen under rubriken otrevliga möten, då vi vaknade av att någon slängde en stor gatsten på vår båt, de hade uppenbarligen försökt pricka vår öppna akterlucka med den stora stenen. Klart otrevligt. Den andra otäcka händelsen var då vi mitt i natten fick besök av tre personer som utgav sig för att vara ”Jandarmer” med mer sannolikt sökte lämplig båt för att råna eller stjäla för att använda som smugglarbåt, hursomhelst så skenade fantasin iväg den natten med dålig nattsömn som följd, men det är glömt nu

Härliga stunder och andra glädjeämnen:

Inte så många, så jag ber er som funderar på en längre segling att verkligen tänka över det hela, är detta verkligen något för oss? Värmen kan under långa tider vara plågsam, vattnet kvalmigt varmt, bullriga och högljudda hamnar och byar, massor med turbåtar som helt utan hänsyn kör rakt fram ”störst går först”, Charterbåtar i massor som lägger sig kloss an mot din båt med massor med stojande barn, Dyra hamnavgifter, affärsföreståndare som luras på priser ja listan kan göras lååång.

Skämt åsido allt detta förekommer, men inte i någon större omfattning och kan enkelt undvikas, det finns ofta helt underbart vackra platser, små pittoreska byar, härliga små tavernor där man kan prova lokal mat och dryck. Ibland om man känner lite lappsjuka så kan man besöka en större och mer frekventerad plast typ Fiskardo, Poros, Marmaris etc för att därefter fly ut i den mer lugna delen av övärlden.  Visst är det varmt, men vattnet är underbart och i skuggan så kan man söka svalka och med gott samvete avnjuta en öl eller ett glas vin, det är ju för varmt för att göra något nyttigt/produktivt, inte ens den kände Martin Lutter skulle ha något emot det (han lär nämligen varit en livsnjutare av stora mått både vad gäller vin och kvinnor sägs det).

Hösten om man nu kan kalla det för det är helt underbar här nere, som en bra svensk försommardag. Häromdagen på väg till det lokala gymmet så vart jag tvungen att stanna upp och nypa mig själv i armen, kan man verkligen ha det så här bra, en bit in i november en helt strålande morgon, klar sol, härlig sikt ut över hav och berg, temperatur runt 20 grader. Så har det varit flera veckor och någon vecka till förutspår prognosmakarna. När jag väl kom hem så frågade jag Kerstin om hon kände lika dant, och det gjorde hon verkligen, dessutom så tyckte hon Finike och hamnen vi är i är fantastiskt trevliga, massor med sociala aktiviteter och trevliga båtgrannar. Mysiga enkla små restauranger, affärer som man kanske såg i Sverige på 50 talets landsbygd, samt mängder av historia och kultur på armlängds avstånd. Vi känner oss verkligen priviligierade, ”pensionärslivet” kan vara helt underbart

Finike

DSC03089 (Copy)

Utsikt från vår båt i Finike Marina

DSC03091 (Copy)

Visst är det vackert

P1010953 (Copy)

Så här ser en Gullet ut på land

P1010955 (Copy)

Tror knappast att hamnfogden på Bullandö, Slagsta eller någon annan båtklubb för den delen skulle godkänna denna uppallning, att sedan förankra täckningen i pallningen skulle få den mest tålmodige hamnfogden att gå i spinn

P1010956 (Copy)

Har man haft otur kan man uppenbarligen få sin träbåt reparerad de använder sannolikt West metoden med krysslagda tunna ribbor

P1010957 (Copy)

Namnet är som synes Stormvogel, det var den båten som var med i filmen Lugnt Vatten med Nicole Kidman, har ni inte sett filmen så gör det, verkligen spännande.

Försökte googla vad som hänt med den men fick ingen träff på den händelsen, men båten var en mycket känd kappseglingsbåt på 60 talet byggd 61 73 fot lång

Skärmklipp (Copy)

Stormvågel i sin glans dagar

Via denna länk kan du se henne segla     https://www.youtube.com/watch?v=dMXeyyo3EOk

DSC03097 (Copy)

Bus eller godis, det bor en Kanadensisk familj här på marinan och givetvis så skulle det firas Halloween, annars har de tuffa föräldrar skola 4 timmar om dagen.

Det finns en hel del intressanta båtar och personer som övervintrar här bl.a. en ensam dam en bra bit över 80+, hon lever ensam ombord sedan hennes man gick bort för många år sedan, hon seglar numera med vänner och paying crew om jag har förstått det rätt. 1999 så seglade hon i södra stilla havet med en ung besättningsman hon deltog i Blue Water Round the World Rally då de gick på ett flytande föremål, båten sjönk och de fick gå i livbåten du kan läsa vidare om händelsen via länken https://books.google.com.tr/books?id=IyD0Ym8qrwsC&pg=PA165&lpg=PA165&dq=Patricia+Landamore&source=bl&ots=MS0S_fLlA7&sig=cJDmjDvVLW0rtcr3tgToxsIza5s&hl=sv&sa=X&ved=0CF0Q6AEwCWoVChMI2_uj4oyQyQIVRwosCh3nrwHR#v=onepage&q=Patricia%20Landamore&f=false

Om uppgifterna är korrekta så är hon nu 87 år gammal, det är hon som är bartender på våra pubaftnar, en riktig krutgumma. Det vore intressant att höra hennes livs story.

P1010944 (Copy)

Här är vårt ”klubbhus” där superladyn är bartender, och på söndagar så har vi grillparty, mm.mm.

P1010950 (Copy)

Vi ligger på den högra piren

P1010952 (Copy)

Gubbarna gillar att fiska i hamnbassängen

P1010946 (Copy)

Strandpromenaden

P1010948 (Copy)

Strandpromenaden igen fast nu söderut

Vi har en lokal marknad som säljer allehanda ting på lördagar, en symfoni i färg och form

P1010850 i kollage (Copy)

Ett urval av vad som bjuds

P1010854 (Copy)

Årets modefärger för kvinnor i mogen ålder det torde vara stor åtgång då det finns mängder med stånd som säljer dylika tyger, nog svårsålda hemma, eller kanske något för H&M

P1010871 (Copy)

Potatis tar man på allvar och ser till att exponera dem lite mer seriöst än vad ex vis ICA och Konsum gör

P1010852 (Copy)

Den här mannen en nötförsäljare tyckte Kerstin var en mkt vacker kvinna och försökte byta till sig henne mot en säck nötter, men det tyckte jag var för dåligt, ville åtminstone ha två säckar minst, men då blev Kerstin sur och tyckte jag begärde alldeles för mycket hon tyckte nämligen att han var stilig så det blev ingen affär 

P1010877 (Copy)

Oliver finns givetvis i massor priset 10 Tl motsvarar ca 30 kr/kg för mycket goda oliver

P1010881 (Copy)

I tanken finns levande odlade foreller, de såldes för ca 9 kr styck

 På utflykt

Det finns mängder med Amfiteatrar i området, vi hyrde bil med ett annat par och gav oss ut i jakt på ”stenrösen” det finns mååånga.

DSC03115 (Copy)

DSC03120 (Copy)

Detta är Lykiska gravar i Myra. Samma plats som St: Nicholas kommer ifrån, dvs tomten om han nu inte kommer ifrån Lappland, det tvistar de lärde om, eller finns det månne två tomtar. Fast om man läser tidningarna så verkat det ju finnas hur många ”tomtar” som helst, med tanke på alla knasigheter världen över

DSC03127 (Copy)

En annan Amfiteater (Myra)

DSC03152 (Copy)

Cirali Här brinner det i berget, naturgas som sipprar upp, här har Herkules och de andra antika figurerna varit för att förundras och se tecken. Undrar vem som tände på?

DSC03150 (Copy)

Synd att vi inte hade korv med oss perfekt för att grilla eller……

 P1010937 (Copy)

Som väl var hann vi med en öl på platsen innan som vi besökte

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

3 Responses to Sammanfattning av årets segling

 1. Håkan I says:

  Hej på er,fantastiska berättelser och bilder från epicentrat av er Odyssee.Vilka kontraster ni myser i pittoreska miljöer,badar och mår gott.Vi har minusgrader och bombarderas varje dag om terrorister och att tredje världskriget brutit ut!Kan vi inte byta??

  Like

  • sykerpa says:

   Jovisst kan vi byta, men du behöver renskrapa botten, bottenmåla, byta ut en kylenhet, reparera en vattenpump, polera sidorna, kolla ventilspelet, serva ankarwinchen etc. etc, allt är inte en dans på rosor, men å andra sidan lever vi efter devisen, “gör inte idag vad du kan göra i morgon” därför återstår det en hel del att göra i “vinter”

   Like

   • Håkan I says:

    Låter som ett trevligt julpyssel men ta det lugnt “gör inte idag vad du borde gjort igår”.

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s