Dags för lite kultur

Besök i Smurflandet

I förra veckan arrangerade Marinan en tur upp till ett bergsområde som heter Kapadokya, beläget ca 60 mil NO Antalya. Kapadokya ligger på 1000 m.ö.h. och däröver. Vi hade tur det var solsken och klart och därmed varmt så länge solen var framme, men så fort solen försvann så blev det kallt och t.o.m. minusgrad på natten.

För ca 10 miljoner år sedan var det ett mycket kraftigt vulkanutbrott i området som dränkte enorma områden i aska och lava, därefter har istider, vatten och vind format platsen till det mest underliga landskap. Man ser mängder med underliga toppar och dalar.

DSC03424 - kopia (Copy)

I bakgrunden ser ni en av två vulkaner som låg bakom utbrottet

DSC03434 (Copy)

Vulkanen i ”närbild” ca 3900 m.ö.h.

Vår guide tog oss med till en mängd olika märkliga skapelser vissa formade av människor som bott i området sedan lång tid före Kristus.  Klipporna är mjuka så man har huggit ut bostäder och kyrkor i klipporna och för att skydda sig mot angripare så hade man ”städer” under marken dit man tog sin tillflykt då det var orostider, vissa av dem nådde så långt ner under marken att arkeologer har grävt sig ner 18 våningar!!!!!.

DSC03336 (Copy)

Här är vi nere i en av de underjordiska ”städerna” vissa tunnlar var så smala så att man fick krypa långa sträckor för att ta sig fram. Man får inte ha anlag för klaustrofobi om man skall söka skydd här nere. Man tog ner boskap, mat och vatten och kunde stanna nere upp till 6 månader

DSC03379 (Copy)

Det är inte många ”toppar” som har klarat sig ifrån hackan, man kan nästan tro att ett gäng galningar fått spel och helt planlöst gått runt och hackat helt vilt i berget.

DSC03218 (Copy)

Men även naturer har låtit fantasin flöda en kamel kanske….

DSC03220 (Copy)

Jungfru Maria spanar efter Jesus eller…..

DSC03345 (Copy)

Vart man än såg så hade man varit och hackat ut Kyrkor, bostäder, lager utrymmen, duvslag (man samlade in spillningen för att använda som gödsel) mm.

DSC03306 (Copy)

En Kyrka uthuggen i berget, det fans hur många som helst säkert upp mot 100 st. större och mindre ”kyrkor”.DSC03279 (Copy)

Även bostäder, det blev förbjudet att bo permanent i mitten av 1960 då flera omkom i ett större ras, dock finns det fortfarande några som bor kvar i dessa grott hus

DSC03350 (Copy)

 Juste balkong!

DSC03295 (Copy)

Snygg entré!

Vår guide var riktigt duktig och väldigt motiverad i sitt yrke, för att bli guide måste man genomgå en utbildning, och uppenbarligen ingår det att få kunderna/turisterna att spendera sina pengar på allehanda föremål. Långseglare är nog inte den mest lättflörtade gruppen då många har ansträngd ekonomi och framförallt begränsat utrymme att förvara föremål, men han var duktig och fick oss utan att känna press att konsumera mat och dryck, torkade frukter och nötter, samt en del souvenirer bl.a tog han oss under vissa protester till en lokal krukmakare ”en av de riktiga mästarna” enligt honom, bland det tråkigaste jag vet är att titta in hos krukmakare. Så det var med stort tålamod som jag följde med utan att protestera.  Men till min förvåning det var riktigt fascinerande han var en riktig mästare som gjorde de mest fantastiska figurer på ett litet kick, bl.a. musikinstrument som han spelade på, så det flesta gick därifrån med en liten keramik attiralj så även vi

DSC03319 (Copy)

Krukmakaren: den för en okunnig något komplicerade figuren gjorde han på någon minut, fascinerande

DSC03348 (Copy)

På andra håll kunde de servera Turkiskt kaffe med stil

DSC03249 (Copy)

Det är härifrån som skaparen av Smurfarna lär ha hämtat inspiration

DSC03307 (Copy)

DSC03476 (Copy)

Visst bär de hatten med stil?

DSC03387 (Copy)

Det här området heter ”Love Valley” Man kan nästa gissa varför. Par med problem att få barn brukar åka hit för det anses vara bra för fertiliteten att bedriva älskog på platsen

I övrigt kan man med fog påstå att området är en hårt driven turistindustri, det kryllar av stånd där allehanda ting säljes, restauranger, kaféer, Stora och små hotell.  Man kan inte med bästa vilja i världen påstå att vårt Hotell tillhörde de bättre, frukost och middag ingick men man tänkte nog mer på matbespisningen i skolan, maten skall lagas om den sen smakar gott det är mindre viktigt, men trots det är vi mycket nöjda med vår tur.

Sidenvägen den mytomspunna

På vägen hem passerade vi en ”Skjutstation” som ligger längs Sidenvägen. Visste ni att Sultanen garanterade karavanernas säkerhet när de passerade Anatolien som är den delen av Turkiet som ligger i Asien? Givetvis mot del av vinsten, men också att de kunde/måste varje natt söka skydd i Skjutstationer som låg var 30-40 km. En karavan bestod ofta av upp mot 1000 kameler allt enligt vår guide. Man var tvungen att vara där före kvälls bönen och fick inte lämna innan morgonbönen.

DSC03500 (Copy)

Imponerande port och murar stationen byggdes 1220

DSC03483 (Copy)

Här inne har nog både Marco Polo och Sven Hedin sökt skydd, fascinerande. Blev nog ganska trångt med 1000 kameler och karavanfolk, kan nog tänka mig att det var en faslig kommers av allehanda slag innan för dessa väggar, många dispyter mellan trötta ”resenärer” och säkert mängder med bondfångare och nog en och annan fallen kvinna också.

DSC03519 (Copy)

Behövs lite vardagskultur också, här sitter gubbarna och fikar innan fredagsbönen

Mer Kultur

En tradition här på marinan är att regelbundet åka in till Antalya och besöka konserthuset och häromdagen gick den första turen för säsongen av stapeln.

Med gemensam buss tog vi oss i till Antalya en stad som vintertid har ca 1.2 mil innevånare säkert det dubbla under högsäsong, men nu står hotellen mer eller mindre tomma så nu kan man bo mycket billigt om man så önskar.

På programmet stod Schumanns Piano konsert Op 54, samt Symfoni Nr 8 av Dvorak, ni kan inte gissa vad inträdet var i denna lyxiga konsertsal. 10 Tl ca 30 kr för att gå på en tämligen högklassig konsert med lokala musiker.  Superbilligt

Hösten är här

Det är fortfarande varmt om dagarna och seglingsbart även om man märker tydligt att nu är dagarna korta, dessutom precis som hemma blir man förkyld. Jag har varit riktigt snuvig, men är på bättringsvägen, Kerstin är däremot mer motståndskraftig, kanske bättre virke i henne än i mig.

Kul att se höstlöv, och ännu roligare att se maskrosor uppenbarligen en höstväxt här. Sädesärlan hemifrån har tydligen sin tillflykt i Turkiet ett kärt återseende.

Just nu så blåser det och regnar rejält men vi har det så skönt under vårt nya kapell går ingen nöd på oss tvärt om.

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s