Brödbak, underhåll och lite reflektioner

Brödbak

Om brödet i Turkiet finns det mycket säga men få av dem är av positiv karaktär. Det tillsamman med att vi har besökt tassemarkerna där det är glest mellan butikerna så har vi känt oss motiverade att baka bröd.

Torr jäst, brödkryddor, vetemjöl etc fanns ombord så vi skred till verket. Inget speciellt avancerat att baka bröd, men vi ville prova att baka bröd i Miniugnen, som vi annars endast bakat typ sockerkaka i, men det borde gå att även baka matbröd i den. Degen blandas och får jäsa direkt i miniugnen

DSC03830 (Copy) (Copy)

”Styrman” har inte full koll på sin huvudsyssla utan lägger fokus på degen, slät och fin skall den vara

DSC03836 (Copy)

Här står den färdigjästa degen nu på Spisen.DSC03843 (Copy)

Ser helt OK ut eller hur?

DSC03847 (Copy) (Copy)

Smakar helt fantastiskt med Västerbottenost och Turkisk marmelad

Fördelen med att baka i miniugnen är att det spar gas drygt 20 minuter på lägsta lågan, ingen förvärmning av ugnen behövs heller, och det blir betydligt mindre värme som alstras i båten, vilket är mycket viktigt inte minst här nere i värmen.

Men experimentlustan var inte över med det. Vi måste prova att baka i grillen också, går det undrar ni kanske? Japp går utmärkt

DSC03935 (Copy)

Denna gång fick brödet jäsa i en silikonform

DSC03936 (Copy)

En baksten läggs på grillen, den uppmärksamme lägger kanske märke till att den är lite kantstött, det beror INTE på att vi använt den flitigt, utan på att den var dåligt stuvad och kom farande som en projektil ut ur ugnen under en kryss häromdagen i 10-15 m/s vind, som väl var gjorde den mirakulöst nog ingen skada på inredningen, den tog så att säga alla smällar själv.

DSC03939 (Copy)

Även här blev resultatet mycket bra, men det drar betydligt mer gas, ”ugnen” och bakstenen behöver förvärmas drygt 20 minuter och därefter gräddas i drygt 20 minuter allt detta på full kula så absolut inget för den som vill spara på gasen, men all överskottsvärme hamnar utomhus en klar fördel om det är tryckande varmt, och grillen är ju uppvärmd och färdig att grillas på direkt om man planerar så.

Ett recept på bröd

  • 2.5 dl ljummet vatten
  • ½ halvt paket torrjäst
  • Brödkrydda och salt efter behag
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk socker
  • Sista resterna av muslin som inte räcker till en morgonportion
  • Sista resterna av Kellogs ”Red Berrys” ni som äter dom vet att det brukar vara tämligen mycket ”bös” i botten av påsen ta det.
  • Lite solrosfrön och torkad frukt i småbitar
  • Vetemjöl tills degen fortfarande är tämligen klibbig men inte ”våt”

Blanda ordentligt tills degen är blank, lägg den i en mjölad form, med fördel miniugnen låt jäsa, grädda till 97 graders temperatur i mitten av brödet, låt svalna.

Gör en macka med lagrad ost lite marmelad och en kopp the, smakar helt underbart i alla fall om man bor på en båt och det inte finns något bageri typ Gateau i närheten.

Grillen går ju utmärkt grilla på också

DSC03932 (Copy) (Copy)

DSC03929 (Copy) (Copy)

Och en bra anledning att ta ett glas vin om man nu behöver någon speciell anledning för det?

Mat (och dryck) blir viktigare ju äldre man blir, så är det i alla fall för oss

DSC03912 (Copy)

 Här en riktig högtidsstund, Småländska isterband med stuvade morötter, kan det bli godare…

Underhåll

Vi har noterat att vi fått galopperande korrosion på mesanbommen, inte så bra, korrosion vill man absolut inte ha. Nu är det inte första gången vi har bekämpat korrosion vi hade det runt bom- mastinfästningen, och då jag mätte potentialskillnaden mellan den rostfria bulten som håller bommen fast i masten så var det 0,7 volts potentialskilland, hittar man några fler sådana ställen ombord kan man koppla ihop dem och få tillräckligt med volt så att man kan driva sin mobiltelefon med den, inge mer laddningsproblem för mobilen, men ack så dyra reparationer. Detta måste åtgärdas omedelbart. Vi demonterade bulten och fann att den var ”helt” isolerad ifrån aluminiumet i mast och bom med kraftiga lagerytor av plast, vad som orsakade korrosionen och potential-skillnaden var saltavlagringar, så nu har vi lärt oss att vara noggrannare och mer frekventa med att skölja bort saltet som stänker upp över båten.

P1010390 (Copy)

 

På mesanbomen uppmätte vi hela 1.4 volt mellan bultarna som håller fast blocket och aluminiumbommen inte undra på att man kan se skillnad i korrosion efter bara några dagar mellan inspektionerna.

DSC03859 (Copy)

Här är blocket bortaget (ett på var sida) därefter dit skruvat igen med en rejäl dos av TefGel, en smet som bl.a. riggare använder mellan rostfritt och aluminium. Nu kan man inte mäta någon potentialskillnad. Nu återstår det att hitta lämplig färg för att fixa så det ser mindre illa ut. Perfekt blir det inte förrän man lämnar bort hela bommen för professionell målning, men det får i så fall bli i samban med att man byter den stående riggen.

DSC03933 (Copy)

Även vinscharna har fått sig en översyn, uppenbarligen i samband med brödbaket, kanske var det den kryddan som gjorde att det smakade så gott? 

När är det säsong att segla i Turkiet

Vi har endast erfarenhet av en ”vinter” här nere men om den är representativ så kan man segla hela året här nere om man bara har en värmare ombord alltså alltid säsong. Vi har haft väldigt få om några oväder, varmt har det varit i stort sett alla dagar, och hela mars och april har det varit som svensk sommar varmt om dagarna och lite kyligt på kvällen och en vattentemperatur runt 18-19 grader. Många vill ju helst vara ensamma i vikarna och det har vi varit, så pass ensamma att vi fått lite lappsjuka och försökt söka någon hamn där vi inte varit ensamma. Vattnet är dessutom mycket klarare antagligen bl.a. beroende på färre båtar som stökar omkring, men antar att vattentemperaturen gör att det är mindre mängd plankton (är dock ingen marinbiolog så här kan jag vara ute och cykla)

DSC03821 (Copy)

Vårt nymålade (vitt och gult) ankare som vi såg vid sidan av båten då vi vaknade i Knidos detta är taget drygt två meter ovanför vattenytan och det är ca 10 m djupt!

DSC03916 (Copy)

Så här ensamt och vackert kan man ligga …..

DSC03889 (Copy)

Eller så här

DSC03903 (Copy)

Vi får väl hoppas att det inte är lika ensamt när säsongen startar på riktigt, Men jag tror nog att Herr Erdogan får reparera relationerna till både den ena och den andra……

Ögonblicksbild 1 (24-04-2016 20-32)

….om inte badvakten skall få sitta ensam hela sommaren. 

Arbetsmarknadspolitik i Turkiet, det kostade 20 tl (ca 60 kr) att komma in på denna ö, det var personal som tog betalt, det var vakter i badtornet och under de två dagar vi låg på svaj, såg vi en (1) besökare förutom oss själva.

DSC03896 (Copy)

Rejäla gångar har de gjort också, de kanske hoppas att de skall stå lika länge som ruinerna efter stadsmuren i bakgrunden, eller den mer än 2000 år gamla teatern som också fans på ön

DSC03900 (Copy)

Vårblommorna håller på att blomma ut, men sommarblommorna är på väg

P1020138 (Copy)

Hit kom vi för att se lite människor samt möta upp Thomas och Irene på Lira för en gemensam middag ombord ,mycket trevligt och välbehövligt efter eremittillvaron tidigare

P1020140 (Copy)

Platsen heter GUEMUESLUEK och ligger strax NW Bodrum, ett måste om man är i närheten, såg först inte mycket ut för världen, men var fantastiskt mysig och lite ”relaxed” och här var det liv och rörelse ibland restaurangerna.

P1020141 (Copy)

En lågbudget brygga varför krångla till saker och ting? 

Fast det finns ju de med betydligt mer resurser

DSC03948 (Copy)

Båten är bara 86 meter lång och som om det inte skulle vara nog så har han en följebåt med lite ytterligare förströelsesaker….

DSC03946 (Copy)

… helikopter, racer båtar och vem vet vad som gömmer sig mer därinne. Jag hade hört talas om de med följebåtar, skälet skall vara att det ser så fult och vulgärt ut med alla dessa leksaker ombord på huvudfartyget. Nu har jag sett med egna ögon att det existerar.

 

 

 

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s