Lämnar Turkiet och seglar mot den fantastiska ön Samos

Sista dagarna i Turkiet

Efter 8 månader var det dags att lämna Turkiet, en tid som varit mycket givande på många sätt. Turkiet är definitivt en av pärlorna i Medelhavet vad gäller seglings och naturupplevelser, många fina vikar gott om ankringsplatser, även under högsäsong har vi alltid hittat en bra ankarplats. Övervintringen i Finike levde upp till våra höga förhoppningar om en trevlig social tillvaro. Turkarna själva har varit fantastiskt vänliga och hjälpsamma. Enda smolket i glädjebägaren har varit det byråkratiska krånglet att få vårt ettårsvisa som också blev dyrt, men kostnaden har säkert kompenserats av att det har varit mycket billigt att leva i Finike. Grönsaker och specerier är MYCKET billiga, klart billigare än vad vi funnit i t.ex Grekland, restaurangbesök likaså. Internet är billigt ca 100 kr för 4 gb.

 

Vi har seglat kuststräckan söder och öster om Bodrum förutom nu på slutet då vi tog en avstickare norr om Bodrum. Tyvärr så är den sträckan tämligen sönderbyggd med en mängd hotell och ”stugbyar” modell mycket större, och det mesta såg tämligen nybyggt ut. Jag undrar hur de skall kunna fylla alla dessa hotell och stugbyar med nya turister med tanke på det politiska läget, redan nu är det mängder med hotell i Antalya som gått i konkurs och många av dem är till salu. Bokningsläget rent generellt lär vara mycket lågt, vissa vi talade med nämnde 40 % mindre bokning än förra året. Vi kan bara hoppas för innevånarna att läget förbättras, vad man än tycker om Erdogan så är det fotfolket som drabbas då turismen sviker, det är mängder med människor som är direkt eller indirekt beroende av turistnäringen.

DSC03959 (Copy)

Ett av många nybyggda hotell

P1020146 (Copy)

Denna härliga strand ligger i Didimi där vi klarerade ut ur Turkiet, lägg märke till den stora flaggan mitt i bilden, det flaggas på rejält på de flesta håll och stort skall det vara….

P1020154 (Copy)

Och högt skall det vara….

P1020155 (Copy)

Det här kallar jag en rejäl flaggstång

P1020159 (Copy)

En sista öl fick det bli innan vi lämnade Turkiet

P1020156 (Copy)

Farväl Turkiet och tack för alla trevliga upplevelser och miljöer

 

Samos, Grekland

Vårt första uppehåll blev Samos Grekland där vi mötte upp med vår dotter Emelie och hennes pojkvän Axel som har påbrå ifrån Samos. Det är alltid en glädjestund då man får träffa något av sina barn och denna gång fick vi rå om Emelie och Axel en hel vecka.

DSC_0014_7 (Copy)

Basen blev Pithagorion en mycket charmig och mysig liten stad

 Vi blev inbjudna av Axels släktingar för att fira en traditionell Grekisk påsk med helgrillat lamm och en massa andra anrättningar, en mycket trevlig upplevelse.

P1020162 (Copy)

Ser kanske inte så smakligt ut men det smakade underbart, rullen bakom lammet är 90% inälvor ifrån en get omlindat med något som jag aldrig förstod vad det var, men det smakade definitivt som inälvsmat typ pölsa smak, men så mycket mer

P1020161 (Copy)

Här den stolte kocken

P1020164 (Copy)

Massor med mat och en och annan öl, men det gick betydligt mer städat till än en traditionell svensk midsommar, även om vädret var som man vill att det skall vara på midsommar lagom varmt så att man kan sitta i solen men helst i skuggan, m.a.o. perfekt väder.

 

Tillvaron i Grekland är minst sagt utmanande med en ekonomi i fritt fall, extremt hög arbetslöshet, stundom mängder med flyktingar, som man nu inte såg något av sedan avtalet med Turkiet (kan vara andra orsaker också, är ingen expert på flyktingfrågan). Tyvärr tror jag många potentiella turister sviker öar som Samos och Kos etc. på grund av allt man hört om mängder med flyktingar, men som sagt, nu såg vi inga flyktingar alls under hela vår segling ifrån Turkiet mot Samos. I höstas såg vi däremot många flyktingar när vi var på Kos.

Xenia som var vår grekiska värdinna var fantastiskt tacksam över att ha ett heltidsjobb dvs. 9 timmar per dag 6 dagar i veckan. När jag sa att det lät tufft med 9 timmar 6 dagar i veckan sa hon vi är mycket lyckligt lottade vi klagar absolut inte. Lönen var inte speciellt hög heller inte ens mätt med kostnadsläget i Grekland. Det var uppenbart att de flesta var mycket oroliga över hur turistsäsongen skulle bli det var heller ingen tvekan om att den inte startat bra.

Jag kan bara hoppas att turisterna kommer som vanligt så att de hårt prövade Grekerna kan få en tryggare tillvaro.

 

Vi hyrde bil och besåg Samos som har många ansikten, lite karga klippor, ett fantastiskt grönt och skogigt bergslandskap, sköna stränder och mängder med gammal grekisk kultur, bl.a. så är Pithagoria född på Samos.

DSC04000 (Copy)

En vacker vy mot sydväst notera geten i förgrunden det var många getter och en ”fåraherde” strax intill, det heter väl inte getaherde?

DSC03965 (Copy)

Man tillverkar mycket vin bl.a. ett sött vin som påminner mycket om Suternvin

 DSC03977 (Copy)

En trollskog på Samos?

DSC03981 (Copy)

Vackert eller hur? Trodde inte att det kunde se ut så här på någon Grekisk ö

DSC03994 (Copy)

Eller så här

DSC03971 (Copy)

Kommer ni till Samos måste ni besöka den lilla ”bergsbyn” Manolates

P1020173 (Copy)

Och gå på restaurangen Loukas De serverade fantastiskt goda smårätter i en helt underbar miljö till mycket förmånliga priser.

DSC03968 (Copy)

Och besöka de mysiga gränderna

DSC04002 (Copy)

Givetvis finns det många stränder, denna lär vara mycket populär bland tyskar

DSC04018 (Copy)

Xenias son Kostadinos som till vardags seglar optimist fick ta över kaptensplatsen på våran båt, han ser ganska nöjd ut tror Kerpa fick godkänt av honom.

DSC04012 (Copy)

Då vi hade hyrbil passade vi på att bunkra lite av livets nödvändigheter, dessutom så blev vi försedda med mängder av lokalt hemproducerade produkter såsom oliver, getost, vin och Souma /stavning???) Samos motsvarighet till Grappa. Allt smakar helt underbart.

DSC04014 (Copy)

Vi hann också med att fira att Axel som precis köpt ny lägenhet nu fick sin gamla såld under tiden vi var på Samos, jag tror en stor sten föll ifrån hans bröst då den affären blev klar. Givetvis firade vi med Champagne som vår förra besökare Thomas hade med sig, men blev blåst på att smaka av, men du ser att den kom till god användning

DSC_0017_7 (Copy)

En sista avskedslunch på stranden innan det var dags för ungdomarna att fara hem, det föll en liten tår av saknad då de lämnat oss.

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

1 Response to Lämnar Turkiet och seglar mot den fantastiska ön Samos

  1. Peter says:

    Vilka upplevelser!
    Jätteroligt att följa er på er resa-:)

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s