Frustration och glädje

Nu har vi varit ute i en vecka, och de tre senaste dagarna har bjudit på en viss frustration, vinden har varit förhållandevis svag i alla fall i rellation till vågorna. Vi har trots att vi gjort +5 knop för segel tvingats att motorera då sjön varit kort brant och krabb. Seglen har slagit ibland mycket kraftigt och jag har vatit rädd för att de skall gå sönder och framförallt att dess hållbarhet skall äventyras. Således de tre sista dygnen har vi motorerat ca 39 timmar med en snittfart på 6 knop, vi har seglat 33 timmar med samma snittfart dvs 6 knop. Den sista natten har vi gungat tämligen våldsamt så sömnen har blivit kraftigt lidande så just nu så sover hela besättningen trots att frukosttid har passerats för någon timme sedan.
Jag har läst mängder med böcker om långsegling varit på ett antal långseglar seminarier, men ingenstans har man diskuterat problemet med slående segel annat än att det har mycket menlig inverkan på livslängden av seglen. Vi har haft plattläns med två utspirade genuor, slöra kanske någon säger, vi har provat det med med klent resultat slörvinkeln blir mycket brant om det skall funka. En leverans skeppare som är med i rallyt har jag tagit upp problemet med och hans medicin är bukiga segel, funkar faktiskt riktigt bra på slör men inte på läns, han kör betydligt mer för motor än vi just för att spara segel.
Men glädjen överträffar frustrationen, i går då vi precis skulle passera halva sträckan över Atlanten och alla stod och tittade på plottern för att vara med på det historiska ögonblicket, då rusar ena rullen på ett av våra fiskespön, glömt var mittpassagen och full fokus på fiske, en riktig baddare verkade det vara, efter en stunds vevande såg vi en magnifikt vacker guldmakrill eller Mahi Mahi som de också kallas. Full kallabalik uppstår då den skall bärgas ombord då samtliga är mycket uppspelta allt väldokumenterat på film. Så ingen kan förneka sin uppspelthet. Fisken landas beundras och tas sedan om hand av Kerstin, minst tre middagar för 5 personer perfekt. Firandet av mittpassagen återupptas nu med färsk fisk och ett glas vitt vin. Härligt. Just nu 888 nM kvar och vi gör nu dryga 6 knop för segel.

Sent from Iridium Mail & Web.

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

2 Responses to Frustration och glädje

 1. Nils Sahlstrom says:

  Låter besvärligt men spännande (fisket iallafall). Ni får väl hyfsat marigt att hitta en dieselmack därute?

  Like

 2. Mikael N says:

  Grattis, snart väntar belöningen, att få gå i röda byxor.
  Bon Voyage
  Mikael//

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s