Den sociala svälten är definitivt över

Att övervintra på en Marina som den i Finike är mycket socialt och trevligt. I förra veckan kulminerade verkligen det sociala livet, då vi på tisdag och onsdag var bjudna på middag ombord på andra båtar. Torsdag var det ”Pub quiz”, som vi för övrigt vann, har nu serien 1,2,1.

Fredag är det normalt ”happy hour”, men denna fredag var det konsert igen i Antalya. Lördag är det pubkväll i vår klubbhus och söndag så har vi gemensam grillning, utöver detta så är det gemensam fika onsdag- och söndag-förmiddag. Slutligen kan nämnas att vi i torsdags hade Julfest då vi alla bidrog med olika rätter till ett gemensamt julbord vårt bidrag var köttbullar. Mycket trevligt

Kampen mellan fliten och Latmasken

Sedan vi anlände i slutet av oktober så har det pågått en ojämn kamp mellan fliten och latmasken. Under oktober och november har det varit solklar seger för latmasken på KO redan tidigt i första ronden. Kanske beroende på de enkla segrarna så har även latmasken blivit slö, så under några dagar i december så stod fliten hela matchen ut och har vunnit knappt på poäng, varför det faktiskt blivit lite granna gjort. Latmasken har givitvis inte tagit dessa förluster på rätt sätt utan givetvis skärpt till sig och tagit tillbaka mästarbälte och kommer att vara innehavare av mästarbältet under juluppehållet.

Underhåll och reparationer.

Då fliten har segrat så har det som sagt blivit en del gjort. Bl.a har en ny Raymarine plotter installerats, det är inte speciellt komplicerat då den har integrerad antenn och egentligen bara behöver strömförsörjning, men den bör definitivt vara ihopkopplad med vår nya AIS  av märket Vesper och jag vill gärna ha plottern sammankopplad med våra Instrument från B&G, samt också att den kommuniserar med vår Autopilot av märket Autohelm. Den befintliga plottern hade också kontakt med Radarn, men ser ingen direkt nytta med det. Hursomhelst det finns ett ”språk” NMEA0183, så att olika apparater ifrån olika tillverkare skall kunna kommunicera med varandra, för er som är vana med elektronik etc., så är detta troligen busenkelt, men för den som försöker första gången så medför det en del frågeställningar, vissa apparater har en utgång men ingen ingång andra har en port för flera ingångar, men då måste alla ha samma ”Baud rate”???. kan man gå in i en apparat och ut i en annan?  Det blir många frågeställningar och instruktionsböckerna är tjocka som biblar och givetvis med finstilt text vars enda uppgift verkar vara att förvirra en stackars amatör.

Föra att ytterligare komplicera det hela har föregående ägare haft ett flertal datorer och andra pryttlar inkopplade som har styrts av olika vred, dessutom har det bytts utrustning men de gamla sladdarna fanns kvar. Det har med andra ord varit en hel djungel av sladdar vred, sockerbitar etc obefintligt märkt på FRANSKA.

Jag har försökt ta bort så mycket sladdar jag vågat, klippt av både här och där med stor vånda samt dragit nya sladdar.

Så efter mycket möda och stort besvär, slitit mitt hår av skallen och ett inte ringa antal fn och helvete så blev resultatet helt OK, nu kan jag se AIS målen på plottern, B&G instrumentens data som normalt är analog, kan nu ses digitalt på plottern och det kanske viktigaste av allt Autopiloten kan nu styra efter vindriktningen. Ett tag kunde den även styra efter waypoint, men det funkar inte just nu och inte heller radarn tar emot data, men som sagt mera ”nice to have” än ”need to have”.

 

Amel Super Maramu som vi har är en Superbra båt, men elsystemet har en klar förbättringspotential vad gäller tydlighet för underhåll och felsökning.

NMEA (Copy)

Förra ägarens NMEA kopplingsbox kul att börja rota i den

Vi har även lyckats hitta en leverantör i USA av ”reservdelar” till vår gamla Autopilot som trots hög ålder är alldeles utmärkt och har många år kvar innan pensionering (ingen förtidspensionering här inte). Vi har nu köpt till en Gyro som gör att båten skall gå betydligt mindre slingrigt i hög sjö. Samt alla delar finns nu i reserv Kursdator, kontroll display, roderlägesgivare, fluxgate kompass samt två drivenheter som var monterat redan ifrån leverans.

Har nu även kommit igång med en del underhållsarbete jag borde startat med redan i oktober, så vi får hoppas att fliten ligger i hårdträning över jul och nyår, för efter nyår finns inget utrymme för förluster vare sig på poäng eller KO, tvärt om nu behövs snabba segrar för det är mycket som bör fixas.

Byråkrati och Hemresa

Att få sitt ett års visa är en seg historia, som vi berättat om tidigare, man skall bl.a. ha :

 • Skattenummer (det visade sig att Kerstin fått fel nummer då vi skulle betala häromdagen)
 • Sjukförsäkring mycket kostsam
 • På nätet ifylld anmälan, därefter utskriven
 • Peronbevis stämplade av Svenska myndigheter
 • Passfoton, kopia på pass och transit logg
 • Kontrakt i original för vår marina vistelse.
 • …….

Nu den 22/12 skall vi till Antalya för den slutgiltiga ansökan, då de normalt inte talar Engelska så kan det vara fullt sjå att hitta rätt kontor och rätt plats för den slutgiltiga ansökan.

Om nu allt går bra så får vi på plats, ett temporärt visa på 14 dagar för så lång tid påstås det ta för oss att få det slutgiltiga tillståndet, men vad vi lärde häromdagen så kan vi endast lämna Turkiet under förutsättning att vi återreser innan det temporära tillståndet upphör att gälla. Det betyder sannolikt att vi får åka tillbaka till Turkiet nästan en vecka tidigare än planerat och troligtvis får vi nog också köpa nya biljetter. ”C’est la vie”

Planen är att åka hem den 23 och tillbala den 10 januari, men i värsta fall får vi väl åka hem den 5 januari istället.

Vädret

Vädret har varit oförskämt bra, med strålande solsken på dagarna så att man lockas att sitta i skjortärmarna med en kopp the eller öl i handen och bara njuta. De senaste dagarna har det dock ändrats så nu har vi haft snart tre dagar med ihållande regn, men från söndag så är det bara sol på meteorologens karta igen så långt man kan se.

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

2 Responses to Den sociala svälten är definitivt över

 1. Håkan I says:

  Gott Nytt 2016.Året inleddes med både utförs och tvärsmed skidåkning i Tänndalen och ni har också haft det skönt fast i en helt annan miljö.Ser att ni har en stor portion utmaning med fransk elektronik.Erfarenhet från franska bilar är att om man inte tänker som alla andra utan förstår hur de tänkt tenderar de tekniska lösningarna framstå som genialiska.om det även gäller marin elektronik därom tvistar de lärde.Ha det så bra Håkan

  Like

  • sykerpa says:

   Gott nytt själva, om fransk el är speciellt genial eller inte vill jag låta vara osagt. Låter härligt med skidåkning, det fins ett “alpint center” inte så långt härifrån typ 20 mil, funderar på att åka dit, lite coolt att åka skidor i Turkiet.

   Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s