Poros mycket trevligare än vad vi mindes, kan det bl.a. bero på FB?

Vi spenderade 4 dagar på Poros, ett ställe som vi normalt brukar undvika då vi är i trakterna, vi uppfattar det som ett massturistställe vilka normalt inte tilltalar oss. Anledningen att vi gick dit denna gång var att jag behövde en del småsaker till installationen av vår vattenkylda kylbox.

Men Poros var riktigt trevligt denna gång, sannolikt beroende på att det är lågsäsong och det inte vimlar av turister, däremot var det tämligen många båtar i hamnen, nästan fullt. Kerstin är med i en FB grupp som heter ”Women Who Sail the Med”. Där har det varit ett ”upprop” ”var är ni låt oss träffas”. Därav blev vår tid i Poros extra trevlig då vi träffade tre olika par som var ute och långseglade. Vi bytte erfarenheter samt tog oss ett par glas tillsammans med dem, trevligt. Vi fick tips om en trevlig restaurang som låg en bit bort typ 500 m. Hemma brukar vi inte komma mycket längre än till den bortersta bergskilen och ibland blir det inte mycket bättre här nere heller, så vi får definitivt tacka våra nya seglarkontakter för att de guidade oss hela den fantastiska sträckan av max 500 m tvärs de vanliga turisstråken till denna mycket trevliga restaurang The Garden, värt att gå dit trevlig miljö klart lägre priser än vid kajkanten, maten OK. Dessutom på vägen upptäckte vi andra trevliga miljöer och restauranger, Poros är nog inte så dumt ändå, bara man orkar ta sig en bit tvärs de mest frekventerade turiststråken.

Dessutom var det en festival (modell mindre) med traditionella Grekiska båtar, det samlade inga större skaror av vare sig båtar eller människor, men vi såg några fina mindre båtar så klart kul att ha sett. Anledningen till den skrala uppslutningen kan ha berott på vädret, det var mulet och något regn samt tämligen hårda vindar.

DSC04085 (Copy)

En välhållen traditionell båt, mycket lik en turkisk Gullet.

DSC04082 (Copy)

Den vänstra var en av mina favoriter bland de mindre båtarna, lite av det “gyllene snittet”.

DSC04078 (Copy)

Några fina modeller

När vi kom till Poros så hade båten bredvid oss uppenbarligen problem med sin ankarwinsch, tänkte inte närmare på det, men när gubben som fixade med den var klar och på väg bort så fick jag ett infall att fråga honom om han visste någon som kunde något om dieselmotorer. (Vårt dieselelverk läcker ju diesel olja ur spridarna) Det kan jag sa han och gick ner i maskinrummet kollade skruvade bort några tryckrör och sade att det nog behövs nya packningar men att han skulle provtryck rören, någon timme senare kom han tillbaka skruvade ihop det hela och nu har vi ett fungerande elverk igen, känns klart bra att ha det fungerande igen.

Själv jobbade jag vidare med installationen av kylaggregatet. Drog slangar vilket var en del pyssel då vi har vattentäta skott som man vill skall fortsätta att vara vattentäta.

DSC04093 (Copy) (Copy)

Kylaggregat på plats och genast blev det frost på kylröret här tämligen tunt men 30 min senare kunde man nästa hacka isbitar till groggen ifrån den, tämligen obekvämt sätt att erhålla is till groggen.

DSC04109 (Copy)

Man tar vad man har resterna ifrån våra nya sitbrunnsdynor verkar funka helbra

DSC04091 (Copy)

Bland det knöligaste var att få till snygga böjningar på förångaren, tycker vi lyckades rätt bra, klart bättre än den gamla vi rev ur

DSC04097 (Copy)

Den första kalla ölen gick till Kerstin som bistått inte bara med moraliskt stöd utan har hjälpt mig att mata slang, böja förångare, samt inte minst röjt upp efter all kaos det blir då man får lyfta massor med durkar, tömma mängder av skåp etc för att dra slangar.

DSC04092 (Copy)

Ser inte så farligt ut just här men…..

Kylen verkar fungera helbra. Näst intill ljudlös, man hör inget ifrån pumpen, bara lite porlande ifrån returvattnet som rinner tillbaka ner i färskvattentanken.

När vi får tag i polyuretan-paneler skall jag bygga en frys också den färskvattenkyld.

DSC04101 (Copy)

På Poros finns det en och annans större båt, s.k ”finbåtar”, men uppenbarligen räcker pengarna bara till ”fuldiesel” kolla in röken ifrån denna 53 meter långa lyxbåt. Hann tyvärr inte få fram kameran i tid, då han gasade på så rök det något fruktansvärt.

Nästa hamn Korfos

Vi hoppas att gå igen Corinth kanalen nu på Måndag den 23/5, vi har blivit varnade för att inte gå igenom om det är hård NW då sjön kan bli väldigt jobbig på andra sidan och det inte finns någon lämplig hamn på ca 40 nM. Tisdagar lär det vara stängt så måndag ser rätt bra ut. Vi lämnade Poros i lördags, friska sydliga vindar var utlovade, men som vanligt så var det allt mellan 0-12 m/s, vad vi missat att kolla var våghöjden, den var tämligen hög och på sidan givetvis just då vinden var som svagast så det blev en hel del rullande i vår färd mot Korfos.

DSC04105 (Copy)

En riktigt mulen dag var det också, typ Svensk gråvädersdag, tycker Kerstin ser rätt nöjd ut ändå!

P1010908 (Copy)

Korfors har nog sett bättre dagar, i alla fall detta hus. Annars var det tämligt bedagat men inte utan charm, väl värt ett besök i denna hamn om man har vägarna förbi.

I natt blev det dåligt med nattsömnen nordliga vindar stadigt mellan 12-15 m/s, det lät tämligen mycket ifrån ”snubbern” (avlastning för ankarkättingen), fick gå upp mitt i natten för att byta mot en ”mjukare lina”. Vid hård vind så skall man nog ha en lång ”snubber” av en elastisk lina typ vanlig treslagen lina kanske upp mot 10-15 meter för att få lite extra fjädring.

P1010910 (Copy)

Var det inte högsta mode i Svenska inredningstidningar för ett tag sedan att inreda med lastpallar, bl.a. ibland ”maskrosorna” på Södermalm i Stockholm, ett enkelt och inte särskilt krävande sätt att visa att man tar miljöarbetet på allvar?  Uppenbarligen var man trendgivare på Korfors den här solstolen har varit med ett tag.

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s