Mare nostrum farväl

Vi startade årets segling den 30 Mars i Finike, Turkiet och har nu seglat (hm.. större delen har tillryggalagts för motor) drygt 2700 nM, och nu befinner vi oss på Gibraltar, denna mytomspunna historiska klippa som utgör gränslinjen mellan Atlanten och Medelhavet, från vilken man kan skåda Afrika.              Skärmklipp (Copy) Den svarta lite tjocka linjen är vår väg genom Medelhavet, den tunna blå är rutten mot Barbados

Jag tror många seglare ser framemot att både besöka och passera Gibraltar.  Hit kom vi den 16 augusti, efter att ha seglat halva sträckan om 253 nM ifrån Cartagena, seglingen var härlig då vi hade frisk vind och plattlänsade i månskenet med utspirad genua, vi fick jippa ett antal gånger under natten och första gången tog det en stund men den sista gången gick det i ett nafs, övning ger färdighet. Tyvärr så dog vinden halvvägs och motorn fick träda i tjänst. Den nya kursdatorn jag installerat styrde utmärkt under långa stunder, men sen verkade det som om den fick spel för helt plötsligt ville den åt alla håll, kändes inte helt OK, lite knapptryckningar och några av och på så tog den reson i några timmar, men sedan var det dags igen, inte helt tryggt och inte så roligt på nattpassen då man är lite trött och vill vila ögonen en stund, men vi kom fram helskinnade och på förmiddagen den 16:e passerade vi ”klippan”, och lägger kursen mot La Linea på den spanska sidan.

DSC04498 (Copy) Passerar Gibraltar på väg in mot La Linea, den spanska sidan, billigare och framförallt mycket lugnare marina utan disko natten lång.

DSC04500 (Copy)Här låg det många fartyg och väntade på last och kanske billig bunker

DSC04543 (Copy)En inte alltför full marina trots för med medelhavets mått mycket måttliga hamnavgift, Vi hade förväntat oss knök fulla marinor till hutlösa priser hör i Gibraltar. Vi fick betala ca 30€ per dygn, dock blev vi kvar betydligt längre i väntan på gynnsamma vindar för vår jungfrufärd på Atlanten, till vår glädje mötte vi två andra båtar som också skall med på ”vår” eskader Barbados 50, så det blev några pilsner tillsammans, de skall gå via Madeira så vi slog inte följe.

DSC04546 (Copy)Utsikt över Gibraltar in mot Spanien, notera flygplatsen som skiljer Gibraltar mot Spanien, den till hör RAF och är således militär. Vid ett Brexit så kan Spanien lätt stänga gränsen mot Gibraltar, det vore nog en dödsstöt mot en av de sista kvarvarande kolonierna. Det passerar mängder med turister och Spanska ”gästarbetare” dagligen, och de flesta turister kommer med fullastade kassar. Ekonomin är helt beroende av turisterna.

”Turist”

Vi kände oss definitivt manade att ”turista” i Gibraltar, en kort promenad mot gränsen, pass och tull kontroll och en promenad över flygfältet så var vi framme i Gibraltar.

DSC04501 (Copy)Gibraltar ifrån ”vår” marina

Tyvärr så är Gibraltar en enda stor Turistfälla av den sämre sorten, de flesta stannar ju bara någon dag, så restauranger, försäljare och guider behöver inte fundera så mycket på kundupplevelsen utan mer på omsättningshastighet av turister. Det finns säkert en annan sida för de som bor och vistas där längre stunder och lär känna Gibraltar. Hursomhelst, en guidad tur skulle vi ha för att titta på spektaklet, och det obligatoriska fotot på apor.

DSC04522 (Copy)

Kerstin poserar lite oroligt tillsammans med en Gibraltar apa, enligt guiden så är det Makaker som kom dit som husdjur under 1700 talet, de rymde och lever nu allt annat än vilt mer som på zoo. Antalet kontrolleras och är för närvarande ca 170 st.

DSC04531 (Copy)

Den här ungen är var 4-5 veckor gammal. Mödrarna vakar över sina ungar och jag fick mig ett rejält nyp i armen av en apmamma då jag kom emellan henne och hennes unge.

Dock fick vi se en imponerande grotta, där de brukar hålla konserter, säkert magiskt att höra en konsert i denna grotta

DSC04521 (Copy) DSC04515 (Copy) Saint Michael’s grotta

DSC04518 (Copy)Ser lite spöklikt ur eller hur?

DSC04506 (Copy) Utsikten mot sydväst kan man inte klaga på ut mot Atlanten och Afrika ……..

DSC04533 (Copy)Inte lika imponerande då man tittar österut, en konstgjord övergiven? Badstrand

DSC04538 (Copy)Men söderut ser klippan mäktig ut

Äta måste man ju göra så då vi såg en skylt med Fish & Chips en av våra favoriter då vi är på Engelsk mark behövde vi inte lång stund på oss för att fatta beslut om dagens lunch.

DSC04505 (Copy)Fish and Chips både godare och billigare i ”riktiga” England, det samma gällde afternoon tea som vi givetvis också prövade

Nu känns det som äventyret kan ta sin början

Nu lämnar vi som sagt snart (måndag den 22/8 om väder och vindar är gynnsamma) medelhavet och ger oss ut på Atlanten, betydligt kyligare vatten, större vågor och tidvatten, det skall bli jättespännande och lite pirrigt, nu bör/skall man ju planera när man kommer fram lite mer noggrant så att tidvatten och strömmar är gynnsamma vid framkomst och djupet tillräckligt, så första anhalt blir nog lagunen vid Faro, skall vara jättetrevligt enligt seglare vi mött och inte alltför krävande att angöra så länge djupet är tillräckligt.

Har också nu bytt kontrollenheten till autopiloten som givetvis inte kunde använda de gamla kablarna så de fick dras nya kablar. Förhoppningsvis skall det funka bättre nu men först skall den kalibreras och olika parametrar ställas in vid ett s.k. ”sjötest”. Hoppas att vi kan få till ett sådant inne i Gibraltarviken helst skall det vara vindstilla inga vågor och ingen ström då den kalibreras, känns som en utmaning att finna dessa omständigheter just här.

 

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s