Squalls Dygn 11; 156 nM

Nu har vi ca 291 nM kvar och kan således börja planera för när vi skall komma fram. Det ät mörkt ca 12 timmar per dygn och vi har blivit rekommenderade att anlända i dagsljus, således någon gång mellam 0630 och 1730, vi anländer nog den 22a på morgonen då allt tyder på vi måste hålla igen på farten för att inte komma fram på natten mellan den 21:a och 22:a. Vi har hållit igen sedan i går eftermiddag bl.a för att med något inrullade försegel så slår seglen mindre vid överhalningarna. Vi seglar fortfarande med Balloner dvs två försegel utspirade. Funkar mycket bra då det är enkelt att reva då vi drabbas av squalls.
Vad är squalls kanske någon undrar? Oftast “Mindre” regnmåln som hinner upp oss då vi seglar med passadvinden, vid passage drabbas man av kraftig vind och regn. De brukar synas tämligen väl på radarn på natten. Vårt första möte med en squall var mellan Mindelo och Brava, på håll såg vi hur det åskade kraftigt, vi satte på radarn och såg tydligt en del squalls men på långt håll, dock helt plötsligt dök det upp en squall från tomma intet på radarn och vinden gick från hygglig slör till kuling rakt på näsan. Snabbt reva segel och fortsätta för motor i ca 45 minuter därefter vart vinden mer måttlig. De följande dagarna hade vi flera squalls men av mindre dramatisk karaktär då vinden gick från ca 20 knop till 30-35 knop men behöll riktningen, dock mindre lustigt eftefsom vi låg på kryss.
I går kväll upptäckte vi att natten troligtvis kommer att bjuda på en hel del squalls så vi satte på radarn och strax såg vi en squall närma sig i mörkret, då den kom nära ca 0,5 nM så ökade vinden något, till kanske 18 knop, vi revade ner till halva segelytan ungefär, farten med den lilla segelytan var pluss 7 knop, strax ökade vinden til dryga 25 knop och vi revade ner till kanske 10 kvm segel dvs mycket lite, trotts det fortsatte vi i dryga 7 knop, framfarten kändes mycket behaglig även med regnet smattrade omkring oss. Strax drog molnet vidare och vi kunde rulla ut seglen ingen. Vi fick några till squalls till under natten, men inga direkt träffar utan endast utkanterna drabbade oss. Slutsats så långt, håll noga koll m.h.a. radar och reva i tid så är det tämligen odramatiskt.

Sent from Iridium Mail & Web.

This entry was posted in Seglingsförberedelser. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s